Každý víkend bude z Modravy vyjíždět vůz tažený koňmi plný turistů

02.09.2013 12:22

Správa NP a CHKO Šumava pořádá tématické výlety ve voze taženém koňmi. Koně přes týden přibližují dřevo v šumavských lesích, přes víkend budou vozit turisty, kteří díky tomu pochopí význam koňské síly pro zdravý les. Práce kočího tak má další rozměr – bude zajišťovat osvětu i zábavu pro turisty, kteří na Šumavu dorazí. Správa parku se tak vrací k zažitým šumavským tradicím, které kvůli vysoké těžbě dřeva a využívání těžké techniky a harvestorů z parku v minulých letech vymizely.

Každý víkend bude z Modravy vyjíždět vůz tažený koňmi plný turistů
Foto: red
Popisek: Bývalý ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek

Koně táhnoucí vůz s turisty vyrazí v neděli 1.září z Modravy, ještě toto léto přibyde Strážný a Prášily. Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava tím dále rozšiřuje svůj program – Návrat koní na Šumavu.

„Koně, živého tvora, na Šumavě v minulých letech nahradila těžká technika. To ale není na území národního parku vůbec dobře. Lidé s koňmi soužili na Šumavě celá staletí a my se proto snažíme vracet k zažitým tradicím,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava a iniciátor celého projektu.

„Podle zájmu budu jezdit každou další neděli. Pokud to bude nutné tak i v sobotu“ usmívá se Jiří Dráb, kočí z Modravy.

Startovat se bude vždy z Modravy v 10 hodin. Ideálně přímo ze stájí, kde si výletníci prohlédnou i to, jak se koně zapřahají.

Jeden výlet potrvá zhruba 1,5 hodiny. Kočí se s vozem během dne několikrát otočí. Končit bude zhruba v 16 hodin.

„Trasa povede pravděpodobně na Rybárnu, Javoří Pilu a na Rokytu. Vše ale záleží na domluvě s pasažéry. „Konec trasy je možné naplánovat i podle místa, kde jsou turisté ubytovaní,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Na vůz se vejde maximálně 5 lidí. Dospělý zaplatí za výlet 150 korun, děti do deseti let mohou jet zadarmo.

„Využití chladnokrevných koní je nejekologičtější a k přírodě nejšetrnější způsob soustřeďování vytěženého dříví v lese. Lesní porost nezničí nevhodná těžká mechanizace. Když koně, kteří pracují v týdnu, budou o víkendech pracovat pro turisty, tak bude jejich potenciál využitý na maximum. Navíc se veřejnost o koních na Šumavě dozví všechny zajímavé informace,“ doplňuje ředitel Mánek.

Zájemci o výlet se mohou hlásit na telefonu kočího Jiřího Drába – 731 530 291.

Modrava samozřejmě nebude jedinou obcí, kde bude Správa NP a CHKO Šumava tuto službu turistům poskytovat. Originální povoz, který zrekonstruovali truhláři Správy NP a CHKO Šumava bude jezdit i ve Strážném.

Další se brzy přidá i na Prášilech. Během příštího roku pak budou jezdit takové povozy i na zbývajících územích, o které se starají lesníci správy parku – Borová Lada, Stožec a České Žleby.

„Zakoupili jsme lacino jeden starý koňský povoz, který byl značně poškozený a nepojízdný. Vůz jsme zcela rozebrali a kompletně opravili. Například dřevěnou konstrukci jsme nahradili úplně novou,  dubovou. Jestli se nám vše povedlo, mohou posoudit sami výletníci,“ popisuje Antonín Cais, vedoucí truhlárny Správy NP a CHKO Šumava v Kašperských Horách.

Návrat koní na Šumavu má vedle vlastního uplatnění koní v lese, několik dalších cílů:

Zachování genofondu uznávaných plemen chladnokrevných koní
Podpora tradičních řemesel
Popularizace chladnokrevných plemen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…