Kladenskou komoditní burzu využívá k nákupu energií rekordní počet 6081 účastníků

29.01.2018 9:59

Energetický trh Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKBK) využilo do konce roku 2017 už 6081 účastníků obchodování, meziročně se počet obchodujících zvýšil o 3 procenta.

Kladenskou komoditní burzu využívá k nákupu energií rekordní počet 6081 účastníků
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Vedle firemního sektoru na ní dodávky energií nakoupila už všechna ministerstva, téměř všechny kraje, více než 600 měst a obcí, komunální organizace a společnosti jako technické služby, teplárny, vodárny, dopravní podniky, ale i univerzitní a akademická sféra, ústavy, výzkumné instituce, veřejnoprávní média a zdravotnická zařízení. Protistranu jim tvoří dodavatelé energií reprezentující 90procentní podíl na trhu s dodávkami elektřiny a plynu v České republice.

Z hlediska struktury účastníků podle oboru činnosti tvoří nejpočetnější skupinu školy a školská zařízení, kterých je na energetickém trhu ČMKBK registrováno 3116. Druhý největší podíl připadá na úřady všech stupňů zajišťující státní a veřejnou správu, kterých je evidováno 986. Elektřinu a zemní plyn nakoupené na Českomoravské komoditní burze Kladno rovněž využívá 225 fakultních a krajských nemocnic, poliklinik, léčeben, lázní, záchranných služeb krajů, zdravotních ústavů a hygienických stanic. Dodávky energií z burzy zajišťují provoz 559 zařízení sociálních služeb, 441 divadel, galerií, knihoven, muzeí a 140 stadionů, sportovišť a rekreačních zařízení po celé České republice.

Relativně pestrou skupinu účastníků představuje firemní sektor. Několik set na burze nakupujících společností si zde zajišťuje dodávky elektřiny a plynu hlavně prostřednictvím svých profesních svazů a asociací. O nákupu energií pro své členy tak v minulosti například informovala Asociace českých nábytkářů, Zemědělský svaz ČR, Svaz českých a moravských výrobních družstev, Elektrotechnická asociace ČR či Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice. Trh s dodávkami elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele burza otevřela v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…