Kladrubský hřebčín začíná cestu k zápisu do seznamu UNESCO

26.01.2015 17:39

O postupu jednání, která by měla vyvrcholit žádostí o zapsání Národního hřebčína Kladruby nad Labem do seznamu památek UNESCO, přišli 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka informovat zástupci hřebčína a obce Kladruby, náměstek ředitele Radek Václavík a starostka Lenka Gotthardová. Doprovázela je také tajemnice Evropské asociace státních hřebčínů Alexandra Lotz.

Kladrubský hřebčín začíná cestu k zápisu do seznamu UNESCO
Foto: Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Popisek: Koně z Národního hřebčína Kladruby nad Labem.

Veškeré kroky, které takové žádosti předcházejí, budou trvat od jednoho do dvou let. Musí vzniknout pracovní skupina, která připraví potřebné podklady. Do nich by mohla přispět i Alexandra Lotz porovnávací studií, proč by právě koně, památky a krajina Národního hřebčína Kladruby nad Labem měly být na seznam zapsány. „Paní Lotz je považována za evropského experta a je dobré, že do České republiky a konkrétně do kladrubského hřebčína poměrně často jezdí,“ konstatoval Roman Línek.

„Hřebčín má výhodu také ve své poloze, je nedaleko od krajské metropole, ale také nedaleko od Prahy. Díky tomu je na rozdíl od jiných hřebčínů velmi dobře dosažitelný,“ zmínila další výhodu Alexandra Lotz.

Náměstek Línek jednal tento týden o hřebčíně také s náměstkem ministra zemědělství Jiřím Jirsou. „Vzhledem k tomu, že hřebčín je velmi důležitou památkou Pardubického kraje, máme velký zájem na tom, aby byl po rekonstrukci z evropských fondů už v letošním roce alespoň částečně otevřen pro veřejnost. I po dokončení tohoto projektu bude ovšem potřeba završit práce na zbývajících objektech a je dobře, že s tím Ministerstvo zemědělství počítá,“ dodal Roman Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …