Klaudiánova nemocnice má nový CT přístroj

05.09.2018 20:46

blastní nemocnice Mladá Boleslav v rámci projektu Zvýšení kvality návazné péče pořídila nový CT přístroj. Pořizovací cena přístroje je 27, 355 milionů korun a nemocnice ho zakoupila s finanční podporou Integrovaného regionálního operačního programu (23 milionů korun) a Středočeského kraje (4 miliony korun).

Klaudiánova nemocnice má nový CT přístroj
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Ve středu 5. září se konalo slavnostní uvedení přístroje do provozu za přítomnosti ředitele krajského úřadu Středočeského kraje Jiřího Holuba a prvního náměstka primátora Mladé Boleslavi Jiřího Boušky.

„Je to dalších téměř 25 milionů korun, které se nám podařilo získat pro Mladou Boleslav z evropských dotací. Díky tomu dojde k lepší péči pro pacienty,“ řekl náměstek primátora Jiří Bouška. „Díky patří nejen těm, kteří poskytovali peníze, ale také všem, kteří se na realizaci podíleli, včetně firem, které nám vše dodali v termínech a pro nás za velmi přijatelné finance,“ doplnil ředitel nemocnice Ladislav Řípa. „Doufáme, že tato investice přinese další zkvalitnění služeb v mladoboleslavské nemocnici a zvýšení odborné a profesní prestiže,“ řekl ředitel krajského úřadu Holub.

Nový CT multidetektorový přístroj nahradil původní zařízení z roku 2008, které bylo velmi poruchové a jeho kvalita zobrazení, rychlost vyšetření a radiační zátěž pacienta již neodpovídaly současným požadavkům medicíny. Podle primáře oddělení Jana Täubnera bylo za rok 2017 na CT přístroji v Mladé Boleslavi vyšetřeno přibližně 11 tisíc pacientů a lze předpokládat, že s novým přístrojem jich bude obslouženo více.

Nové CT dodala firma Siemens a je vhodné pro analýzu tkání. „Tento přístroj dále umožňuje díky rychlému získání a zpracování dat vyšetření pacientů, kteří nemohou zadržet dech. Přístroj díky rychlejšímu zpracování dat a pokročilejší technologii detekce umožňuje i snížení dávky ozáření a snížení množství podané intravenózní kontrastní látky pacientovi,“ upřesnilo primář Täubner.

Ten dále dodal, že nový přístroj umožní v mladoboleslavské nemocnici například vyšetření srdce a analýzu konkrementů. Starší CT přístroj byl přesunut do blízkých prostor a bude fungovat následujících minimálně pět let jako alternativa při nenadálých poruchách, pravidelných servisech či komplikacích na prvním přístroji, což umožní plynulejší provoz oddělení.

Technické specifikace přístroje: prům. otvoru gantry min. 750mm, nosnost stolu min. 180 kg, rozsah skenování 190 cm, na jednu otáčku min. 256 akvizičních datových stop a min. 512 rekonstruovaných obrazů, skenovací režimy 80 kV až 140kV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…