Klienti REMA Systému loni třídili hlavně IT vybavení

01.02.2013 9:29

Klienti kolektivního systému REMA loni třídili především informační a telekomunikační přístroje. Tato zařízení představovala 59,6 % odebraného elektroodpadu.

Klienti REMA Systému loni třídili hlavně IT vybavení
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

V roce 2012 byl zároveň velký zájem o odvoz velkých domácích spotřebičů. Nejvíce elektroodpadu loni společnost odebrala v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Největší podíl na elektroodpadu, který zpětně odebrala společnost REMA Systém, měly loni tiskárny a kopírky. Ty tvořily celou pětinu odevzdaných přístrojů. Monitory pak tvořily 13 % a osobní počítače a servery 9 % ze sebraných elektrozařízení. Další velkou skupinu elektrozařízení pak tvořily také velké domácí spotřebiče, tedy převážně chladničky, pračky či sporáky. V celkovém objemu zaujímaly necelých 10 %.

„Zpětný odběr elektrozařízení a jejich následné ekologické zpracování nabízíme firmám, školám, obcím i jednotlivým domácnostem. Největší zájem byl loni o odvoz IT zařízení,“ uvedl Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která realizuje zpětný odběr elektrozařízení na celém území ČR. „Samozřejmě pozorujeme odlišné požadavky ze strany jednotlivých subjektů, které naše služby využívají. Zatímco u projektu Zelená firma a Zelená škola jednoznačně dominuje výpočetní technika, u projektu Zelená obec mají nejvyšší podíl velké domácí spotřebiče,“ doplnil Kubernát.

V loňském roce se společnost REMA Systém zaměřila především na rozšíření dostupnosti sběrné sítě elektroodpadu. Počet sběrných míst ve firmách se zvýšil o 26 % a ve školách o 27 %. Vzrostl také počet míst pro odběr baterií, která jsou zajišťována ve spolupráci s kolektivním systémem REMA Battery. Zvýšení zájmu o sběr vyřazených elektrozařízení se projevilo i v nárůstu počtu objednávek, kde REMA Systém zaregistroval 7% nárůst oproti roku 2011.

„Na dalším rozšíření sběrné sítě plánujeme pracovat i letos. Usilujeme o to, aby naše služby byly nejen snadno dostupné, ale také o jejich vysokou kvalitu. Naším cílem je i zvýšení povědomí o nutnosti recyklace elektroodpadu,“ sdělil Petr Kubernát. „Každý by si měl uvědomit, že třídění a recyklace elektroodpadu má velký význam pro životní prostředí. Přispívá například ke snížení produkce oxidu uhličitého. Díky zpětně odebraným elektrospotřebičům, které REMA sebrala minulý rok, bylo ušetřeno téměř 5 milionů kilogramů CO2. Stejné množství CO2 by vyprodukovalo například 684 letů kolem světa,“ dodal Kubernát.

Podíl jednotlivých druhů elektrozařízení odebraných společností Rema Systém v roce 2012:

Skupina zařízení                                                                       Podíl na celkovém objemu
Velké domácí spotřebiče a chladící zařízení                                        10 %
Malé domácí spotřebiče                                                                         4 %
Zařízení IT a telekomunikačních technologií                                        60 %
Televizory a další spotřebitelská zařízení                                             10 %
Osvětlovací zařízení, zářivky                                                                  1 %
Elektrické a elektronické nástroje                                                           2 %
Hračky, vybavení pro volný čas                                                              4 %
Lékařské přístroje                                                                                   1 %
Přístroje pro monitorování a kontrolu                                                      1 %
Baterie                                                                                                     2 %
Ostatní                                                                                                     5 %

O společnosti REMA Systém

REMA Systém je neziskově hospodařící společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech. Systém byl založen 14. února 2005. Iniciovali jej největší dovozci a výrobci informačních technologií a telekomunikací v ČR. Hlavním smyslem činnosti REMA Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ). Za tímto účelem REMA Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci v celé České republice. REMA Systém se zaměřuje na komplexní řešení pro všechny skupiny elektrozařízení. REMA Systém realizuje projekty Zelená firma, Zelená škola, Zelená obec a Buď líný, v rámci nichž zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ze škol, firem, obcí a od domácností. Zároveň zastřešuje projekt Trash Made, který je zaměřen na výrobu šperků a doplňků z elektroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…