Klienti zkrachovalého H-Systemu čekají na další rozhodnutí soudu. Až 60 rodin může skončit doslova na ulici

26.08.2014 10:42

Až 60 rodinám opět hrozí vystěhování z domů, za které už dvakrát zaplatili. Poprvé lidé o peníze přišli po krachu H-Systemu, podruhé investovali do dostavby rozpracovaného projektu a infrastruktury. Spor o domy zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy se táhne už 13 let.

Klienti zkrachovalého H-Systemu čekají na další rozhodnutí soudu. Až 60 rodin může skončit doslova na ulici
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

O osudu takřka šesti desítek rodin, které bydlí v domech zkrachovalého H-Systemu, soud zatím stále nerozhodl. Spor už se přitom táhne od roku 2001. O návrhu konkurzních správců na vystěhování bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System se bude opět rozhodovat 28. srpna. „K soudu chodíme už 13 let a stále nevíme, jestli se budeme muset vystěhovat, ačkoli jsme za domy už zaplatili dvakrát a navíc do nich během uplynulých 16 let nemálo investovali. Byli bychom rádi, kdyby už soud vynesl v souladu s dobrými mravy verdikt, ale jsme trochu skeptičtí. Už 13 let je scénář stejný: první instance vynese rozhodnutí, jedna ze stran se odvolá a vrchní soud případ vždy vrátí zpátky,“ popsal Martin Junek, zástupce Stavebního bytového družstva Svatopluk, které sdružuje většinu klientů H-Systemu, a zároveň jeden z podvedených klientů společnosti H-System.

Rodinám navíc kromě vystěhování z vlastních domů hrozí, že přijdou i o peníze, které do domů vložili. „Místo vysněných domů jsme před 15 lety přebírali jen základové desky. S tehdejším správcem konkurzní podstaty jsme se v rámci družstva dohodli na výstavbě i dostavbě celého projektu. Se souhlasem státu lidé tedy z vlastních peněz domy dostavěli. Bylo to zhruba 200 lidí, celkové investice tvoří takřka 100 milionů korun. Navíc se nejednalo jen o dostavbu domů, investovali jsme například do stavby silnic, chodníků a inženýrských sítí. V případě, že soud, respektive zástupce státu, který před 15 lety dostavbu a užívání bytů povolil, rozhodne v náš neprospěch, hrozí 56 rodinám, že skončí jako bezdomovci a o veškeré peníze, které do projektu daly, přijdou. Současné zákony navíc ani nezaručují případné poskytnutí náhradního bydlení,“ popsal Martin Junek.

Pokud soud rozhodne o vystěhování, nechtějí lidé své investice do nemovitostí někomu jen tak přenechat. „Nálada v okradených rodinách je hodně emocionálně vypjatá. Pokud soud rozhodne o vystěhování, jsou některé rodiny rozhodnuté odstěhovat se se vším, co v domech vystavěli. Tedy koupelnami, kuchyněmi, okny, rozvody, odpadním potrubím a dalším nákladným vybavením,“ uvedl Martin Junek.

O SBD Svatopluk

Stavební bytové družstvo SVATOPLUK vzniklo v roce 1998 v reakci na vyhlášení konkurzu na společnost H-System. Do družstva v té době vstoupilo 750 podvedených klientů vytunelované firmy. SBD Svatopluk se dohodlo s prvním správcem konkurzní podstaty H-Systemu na záchranném plánu dostavby v lokalitách zkrachovalého projektu. Družstvo pod státním dozorem investovalo do dostaveb 220 milionů korun, dohromady postavilo 130 domů a bytů. Aktuálně podniká SBD Svatopluk veškeré právní kroky k ochraně práv bývalých klientů H-Systemu v lokalitách Horoměřice a Velké Přílepy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…