Klienti zkrachovalého H-Systemu čekají na další rozhodnutí soudu. Až 60 rodin může skončit doslova na ulici

26.08.2014 10:42

Až 60 rodinám opět hrozí vystěhování z domů, za které už dvakrát zaplatili. Poprvé lidé o peníze přišli po krachu H-Systemu, podruhé investovali do dostavby rozpracovaného projektu a infrastruktury. Spor o domy zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy se táhne už 13 let.

Klienti zkrachovalého H-Systemu čekají na další rozhodnutí soudu. Až 60 rodin může skončit doslova na ulici
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

O osudu takřka šesti desítek rodin, které bydlí v domech zkrachovalého H-Systemu, soud zatím stále nerozhodl. Spor už se přitom táhne od roku 2001. O návrhu konkurzních správců na vystěhování bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System se bude opět rozhodovat 28. srpna. „K soudu chodíme už 13 let a stále nevíme, jestli se budeme muset vystěhovat, ačkoli jsme za domy už zaplatili dvakrát a navíc do nich během uplynulých 16 let nemálo investovali. Byli bychom rádi, kdyby už soud vynesl v souladu s dobrými mravy verdikt, ale jsme trochu skeptičtí. Už 13 let je scénář stejný: první instance vynese rozhodnutí, jedna ze stran se odvolá a vrchní soud případ vždy vrátí zpátky,“ popsal Martin Junek, zástupce Stavebního bytového družstva Svatopluk, které sdružuje většinu klientů H-Systemu, a zároveň jeden z podvedených klientů společnosti H-System.

Rodinám navíc kromě vystěhování z vlastních domů hrozí, že přijdou i o peníze, které do domů vložili. „Místo vysněných domů jsme před 15 lety přebírali jen základové desky. S tehdejším správcem konkurzní podstaty jsme se v rámci družstva dohodli na výstavbě i dostavbě celého projektu. Se souhlasem státu lidé tedy z vlastních peněz domy dostavěli. Bylo to zhruba 200 lidí, celkové investice tvoří takřka 100 milionů korun. Navíc se nejednalo jen o dostavbu domů, investovali jsme například do stavby silnic, chodníků a inženýrských sítí. V případě, že soud, respektive zástupce státu, který před 15 lety dostavbu a užívání bytů povolil, rozhodne v náš neprospěch, hrozí 56 rodinám, že skončí jako bezdomovci a o veškeré peníze, které do projektu daly, přijdou. Současné zákony navíc ani nezaručují případné poskytnutí náhradního bydlení,“ popsal Martin Junek.

Pokud soud rozhodne o vystěhování, nechtějí lidé své investice do nemovitostí někomu jen tak přenechat. „Nálada v okradených rodinách je hodně emocionálně vypjatá. Pokud soud rozhodne o vystěhování, jsou některé rodiny rozhodnuté odstěhovat se se vším, co v domech vystavěli. Tedy koupelnami, kuchyněmi, okny, rozvody, odpadním potrubím a dalším nákladným vybavením,“ uvedl Martin Junek.

O SBD Svatopluk

Stavební bytové družstvo SVATOPLUK vzniklo v roce 1998 v reakci na vyhlášení konkurzu na společnost H-System. Do družstva v té době vstoupilo 750 podvedených klientů vytunelované firmy. SBD Svatopluk se dohodlo s prvním správcem konkurzní podstaty H-Systemu na záchranném plánu dostavby v lokalitách zkrachovalého projektu. Družstvo pod státním dozorem investovalo do dostaveb 220 milionů korun, dohromady postavilo 130 domů a bytů. Aktuálně podniká SBD Svatopluk veškeré právní kroky k ochraně práv bývalých klientů H-Systemu v lokalitách Horoměřice a Velké Přílepy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…