Knihovnou Moravskoslezského kraje 2017 se stala Městská knihovna Český Těšín

12.10.2017 20:20

Knihovnou Moravskoslezského kraje se stala Městská knihovna Český Těšín, čestné diplomy získaly Knihovna města Ostravy a Místní knihovna v Raškovicích. Ocenění vítězům soutěže Knihovnická K2 2017 byla dnes (12. 10.) předána v Galerii výtvarného umění v Ostravě.

Knihovnou Moravskoslezského kraje 2017 se stala Městská knihovna Český Těšín
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Soutěž Knihovnická K2 2017 byla vyhlášena letos v červnu. Na ocenění bylo navrženo celkem 13 knihoven.

Nositelkou titulu Knihovna Moravskoslezského kraje se stala Městská knihovna Český Těšín. Patří mezi špičkové veřejné knihovny v kraji, její činnost se neomezuje pouze na služby čtenářům, ale knihovna pořádá i řadu dalších akcí - např. Mezinárodní festival spisovatelů, Mezinárodní festival Čtení nad Olzou, projekt Bez stereotypů – Češi a Poláci o sobě navzájem a další. Spolupracuje také s knihovnou v Daruvaru (Chorvatsko) v programu Sister Libraries. Městská knihovna v Českém Těšíně je vzorovou ukázkou skvělé komunitní knihovny, jejíž činnost má mezinárodní přesah a význam.

„V dnešní uspěchané době čtení nepatří mezi nejoblíbenější činnosti, hodně lidí si raději pustí film, děti si hrají na počítačích hry. Je to ale velká škoda, čtení je nesmírně důležité. Jsem proto velmi rád, že v našem kraji funguje tolik knihoven, které se stávají srdcem všestranného kulturního života ve městech a obcích, vedou čtenářské kroužky pro děti, věnují se společnému čtení dětí a rodičů, organizují vycházky, besedy. Čtenáři tak získávají všeobecný přehled. Učí se lépe vyjadřovat, vnímat text, koncentrovat se a při čtení pohádek si udělat čas pro sebe i svou rodinu,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu Lukáš Curylo.

Čestné diplomy získaly Knihovna města Ostravy za srdečný přístup pracovníků a promyšlenou péči o uživatele s handicapem a Místní knihovna v Raškovicích za jedinečné propojení služeb knihovny s Malou galerií a Památníkem Raškovice s důrazem na akce týkající se paměti místa.

Dalšími nominovanými knihovnami byly např. Kulturní centrum Bílovec za zpřístupnění rekonstruovaných prostor srovnatelný s mnoha zahraničními knihovnami, K3Bohumín – středisko knihovna za mimořádnou aktivitu v propagaci dětského čtenářství nebo Knihovna Třinec za prezentaci výtvarného umění a zapojení veřejnosti do stavby nové knihovny a knihovny z Karviné, Havířova, Břidličné, Bolatic, Brušperku, Petřvaldu a Frenštátu pod Radhoštěm.

Vítěze vybírala komise složená ze zástupců Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, pověřené knihovny (Místní knihovna Holasovice) a zástupce Výboru pro kulturu a památky zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…