Koalice na obranu horníků OKD protestuje u sídla Zdeňka Bakaly v Hilton Head

10.08.2018 14:00

Koalice na obranu horníků OKD zahájila protesty u residence kontroverzního českého miliardáře, aby převzal zodpovědnost za takzvaný „podvod století” a došlo k vyřešení ostravské bytové krize.

Koalice na obranu horníků OKD protestuje u sídla Zdeňka Bakaly v Hilton Head
Foto: Koalice na obranu horníků OKD
Popisek: Koalice na obranu horníků OKD protestuje u sídla Zdeňka Bakaly v Hilton Head

Koalice na obranu horníků OKD („Koalice“), organizace vytvořená pro hájení zájmů českých horníků, zahájila protesty v Hilton Head, před sídlem Zdeňka Bakaly v Jižní Karolíně. Demonstranti, kteří se oblékli jako horníci, požadují, aby Bakala sjednal nápravu všech jeho provinění.

Protest u sídla Bakaly je již čtvrtou takovou demonstrací, kterou koalice uskutečnila během uplynulého týdne. V minulých dnech koalice zorganizovala manifestace před pobočkou společnosti M&T Bank v New Yorku a ústředím M&T Bank v Buffalu. M&T Bank totiž prostřednictvím své dceřiné společnosti Wilmington Trust působí jakožto bezpečnostní agent pro Fondy Bydleni, lucemburský bytový fond, který vlastní českou realitní společnost RESIDOMO. RESIDOMO nedodrželo závazky privatizační smlouvy OKD a neposkytlo českým horníkům v Ostravě byty za sníženou cenu. A M&T Bank, která nyní drží tento bytový fond v zástavě, se jakožto financující instituce podílí na tomto podvodu.

Mezitím se uskutečnila i shromáždění před sídlem společnosti Berkshire Hathaway, jednoho z akcionářů M&T Bank, kde si demonstranti oblékli kostýmy Supermana a žádali Warrena Buffetta, zakladatele a výkonného ředitele této společnosti, aby se stal „superhrdinou“ a „zachránil horníky“. Hlavním cílem koalice je usilovat o řešení krize ostravského bydlení a sjednání nápravy všech škod, které Bakala způsobil.

Koalice obviňuje Zdeňka Bakalu z poškození horníků, daňových poplatníků a akcionářů, jakož i z obrovských finančních podvodů. Mezi nejzávažnější obvinění patří skutečnost, že Bakala koupil nepřímo českou těžební společnost OKD od české vlády za cenu nižší, než je cena tržní, a to na základě možného korupčního jednání. Společnost OKD se stala dceřinou společností New World Resources („NWR“), veřejně obchodovanou mezinárodní energetickou firmou, kterou v té době rovněž kontroloval.

Následně Bakala vytuneloval OKD odčerpáváním nadměrných zisků a dividend. Řada investorů přišla o své peníze, které na burze investovala do společnosti OKD nákupem akcií NWR, a to na základě informací, které byly prezentovány zavádějícím způsobem. Koalice tvrdí, že když začala společnost OKD krachovat, Bakala rychle prodal byty společnosti Fondy Bydleni, lucemburskému bytovému fondu, který vlastní českou realitní společnost RESIDOMO a je podporován společnostmi Blackstone a Round Hill Capital.Ti odmítají dodržet privatizační smlouvu OKD, která stanovuje jasné závazky k horníkům, a horníci tak přicházejí o své byty, na které mají právo. Navíc investoři při primárním úpisu společnosti NWR na burzu a ti, kteří následně nakoupili akcie NWR na burzách v Londýně a Varšavě, utrpěli značné ztráty, které jsou podle koalice důsledkem úmyslně zavádějících prohlášení Bakaly vůči investorům a neposkytnutí potřebných informací.

Další podrobnosti a dokumentaci výše uvedených obvinění lze nalézt na webové stránce koalice www.StopBakala.org.

Bakala v současné době čelí občanskoprávním sporům i vyšetřování orgánů činných v trestním řízení ve Spojených státech, Švýcarsku, Spojeném království, České Republice, Polsku a EU.

V České republice vyšetřuje tento případ také pro tyto účely zřízená zvláštní parlamentní vyšetřovací komise. Koalice obviňuje Bakalu z pokusu vyvést jeho majetek z České republiky, včetně jeho známého Fóra Karlín, a tím se vyhnout svým závazkům.

Koalice vydala následující prohlášení

„Cílem Koalice je, aby Bakala spolu se svými spojenci převzali odpovědnost za podvody vůči investorům, daňovým poplatníkům a především horníkům. Zatímco oběti jeho podvodu trpí, Bakala si na jejich účet užívá svůj snobský životní styl na vinicích v Jižní Africe, v jeho luxusní vile ve Švýcarsku či v sídle v Hilton Head. Budeme i nadále pokračovat v pokojných protestech, abychom Bakalovi a jeho spojencům připomínali zločiny, jichž se dopustili, a poškozené oběti. Nepřestaneme, dokud zúčastněné strany nedosáhnou společného řešení ostravské bytové krize a dokud nebude Bakala hnán k občanské a trestní odpovědnosti.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…