Kolik času denně je možné věnovat technickým vymoženostem bez vlivu na zdraví

25.11.2022 14:25

Moderní doba si žádá moderní vybavení. To však má svůj negativní dopad na naše zdraví. Jaká je bezpečná hranice a jak se chránit?

Kolik času denně je možné věnovat technickým vymoženostem bez vlivu na zdraví
Foto: Adam Lewis
Popisek: Moderní technologie - ilustrační foto

V současné moderní době se nové technologie neustále rozšiřují o nové vymoženosti, které mají výrazně ulehčovat život. Před obrazovkami tak trávíme často dlouhé hodiny, ať už v práci nebo ve škole. Výrazně se mění vystavené se moderním technologiím také u dětí, které v porovnání s dřívější dobou tráví s novými technologiemi marginálně více času, než jak tomu bylo před pouhými dvěma dekádami. Podívejme se na to jak technologie ovlivňují náš život a jak je možné své zdraví chránit.

Každodenní používání

Moderní doba nám nejen umožňuje používání moderních technologií, dokonce to vyžaduje. Není tak možné se vždy efektivně chránit nebo si dopřát den bez vystavení se jejich negativním vlivům, to platí také ve městech, kde se dnes pokrytí stále modernizuje a rozšiřuje. Aby bylo možné vykonávat pracovní nebo školní povinnosti, je zapotřebí používat nespočet různých technologií a to dokonce několik hodin denně v kuse. Je proto velmi důležité znát tipy a triky, jak se efektivně chránit v dobách, kdy moderní technologie používáme prakticky neustále, a to platí dnes již pro téměř všechny věkové kategorie.

Nejčastěji používané vymoženosti

Existuje celá řada moderních vymožeností, kterými si můžeme zpříjemnit a zjednodušit každodenní povinnosti, ale také jak se dokonale zabavit. Napříč posledními lety se navíc tyto technologické nástroje stále modernizují, stávají se chytřejšími, ale také cenově dostupnými. Používání se navíc rozšiřuje také jednodušší dostupností nástrojů - například streamovací služby zvyšují používání moderních technologií denně o několik desítek procent, díky dostupnost širokého katalogu filmů, to samé platí také pro herní konzole nebo poslouchání hudby přes veřejně dostupné knihovny.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Nejčastěji tak používáme zejména:

  • chytré mobilní telefony 
  • chytré televize
  • herní konzole (jako jsou PlayStation, xBox nebo Nintendo Switch)
  • chytré hodinky
  • notebooky a počítače
  • a další

Jak nové technologie používáme

Nových technologií používáme pro nejrůznější účely a některé jsou méně zábavné, jiné naopak ty méně zabavné části výrazně kompenzují a jsou zejména zábavou, ale také příležitostí, jak si něco přivydělat nebo se naučit něco nového, například následovně:

  • Hraní her online
    Zejména v současné době jsou oblíbené hry na mobilních telefonech, ale také online kasina, která nabízí nejrůznější herní příležitosti. Například je možné si zahrát výherní automaty online za peníze, stolní hry, živé kasino nebo je možné hrát hry přes konzole.
  • Sledování filmů a seriálů
    Sítě, jako jsou Netflix, HBO Max, Amazon Prime, Disney+ a mnohé další nabízí za jednotnou cenu stovky titulů, ať již filmů, tak dokumentů, seriálů nebo koncertů.
  • Bankovnictví
    Veškeré banky jsou dnes součástí internetového bankovnictví, to umožňuje mít neustálý přehled nad vlastním rozpočtem, úvěry a platbami.
  • Investování
    Online brokeři a trading platformy poskytují možnost investovat do nejrůznějších příležitostí, jako jsou například čisté energie, kryptoměny, ale také cizí měny nebo dluhopisy.
  • Online vzdělávání
    Existuje celá řada portálů, které dnes umožňují online vzdělávání a to platí také pro jazykové školy nebo dokonce univerzity, které mohou poskytovat distanční vzdělávání zcela online, ať již v rámci České republiky, tak v rámci zahraničních univerzit - příkladem je například konzervatoř Berkley, která poskytuje možnost získání titulů zcela online.
  • Sledování zpráv
    Přes mobilní telefony, tablety a další je možné sledovat zprávy, nastavit vlastní preference a být neustále v obraze, ať již ohledně světového dění, tak například o nových albech, událostech nebo ekonomických zprávách.
  • Sociální média
    Globalizace má velký dopad na to, jakým způsobem člověk vnímá svět a svou velkou roli v této otevřenosti hrají sociální sítě jako jsou Facebook, Twitter, ale také MySpace nebo Instagram.

Hranice bezpečnosti

Jak je vidět, moderní technologie denně využívám pro mnoho potřeb a účelů, nicméně to zároveň zvyšuje riziko negativního dopadu technologií na naše zdraví. Například u dětí je doporučeno, aby nebyla překračována hranice 1 - 2 hodin vystavení zejména obrazovkám moderních technologií. Nicméně poslední zprávy uvádějí, že tento limit je vhodný také pro dospělé jedince, jelikož velké množství času stráveného na telefonech, počítačích a jiných zařízeních může způsobit zdravotní potíže, jako jsou nespavost, bolest hlavy, zhoršující se zrak, chronická bolest krku a zad, deprese a úzkosti nebo dokonce obezita.

Jak snížit negativní dopady moderních technologií

Rovnováha mezi používáním moderních technologií a věnováním se jiným aktivitám je však velmi složitá, zejména v moderní době. Trávit v práci pouze 2 hodiny u obrazovek počítače je zkrátka nemožné a valná většina lidí je jim tak vystavena více než 10+ hodin denně. Je možné používat například následující tipy a triky, jak snížit negativní dopady takového používání na naše zdraví:

  • rozložení povinností ve škole nebo v práci mezi ty vyžadující práci na PC a čtení nebo jiné aktivity 
  • zaměření pouze na jednu nebo dvě sociální sítě, střídání většího množství sociálních sítí od TikToku po Snapchat může výrazně prodloužit používání moderních technologií, ale také zvýšit pocit úzkosti nebo depresí 
  • rozložení dne na jednotlivé aktivity, které nevyžadují používání technologií (cvičení, čtení knih, ruční práce, výlet do přírody) 
  • snížení jasu obrazovky pro menší dopad na únavu očí a bolest hlavy

Snížit negativní dopady není vždy jednoduché a zároveň to není vždy zcela možné dát dohromady s každodenním životem, nicméně se jedná o důležitý krok vytvořit si harmonii mezi digitálním a skutečným životem nejen pro fyzické, ale také duševní zdraví.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…