Komenského odkaz ožil v Brandýse nad Orlicí. Učitel národů ocenil soutěžící „osobně“

08.04.2017 15:37

Letos je to 425 let, co se narodil jeden z historicky největších českých myslitelů Jan Amos Komenský. Každoročně se na jeho počest koná celostátní literárně-historická a výtvarná soutěž pro děti a mládež KOMENSKÝ A MY. Její vítězové byli včera za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a radního pro školství Bohumila Bernáška vyhlášeni v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Stalo se tak symbolicky ve městě, kde Komenský během života pobýval.

Komenského odkaz ožil v Brandýse nad Orlicí. Učitel národů ocenil soutěžící „osobně“
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Komenský nám ukazuje, že vzdělání dělá člověka člověkem. Když se podíváte, tak s celou řadou tehdejších problémů se potýkáme i dnes. Bylo to období náboženského sporu, exulanti odcházeli do zahraničí. Oboje je stále aktuální,“ řekl hejtman Martin Netolický, který také předal Cenu Pardubického kraje. „Chci v tomto směru poděkovat učitelům dějepisu a všem, kteří učí humanitní předměty, protože dnešní názor společnosti je takový, že podstatné je pouze a jenom technické a přírodovědné vzdělávání. Já jsem ale přesvědčen, že nejdůležitější je všeobecný přehled a poté až specializace v jednotlivých oborech,“ dodal hejtman.

Na slavnostním vyhlášení nechyběl ani sám Komenský. Velice věrně i s dobovým kostýmem a vizáží ho ztvárnil jeden z pořadatelů. Učitel národů, jak se Komenskému vzhledem k jeho ceněné pedagogické činnosti přezdívá, také pomohl předat ceny vítězům. „Organizátorům a učitelům patří dík za to, že propagují právě Komenského, protože tím propagují i dobrou pedagogickou praxi. Jsem přesvědčený, že J. A. Komenský by dokázal leccos pochvalného, ale i kritického říci i dnes k našemu současnému školství,“ sdělil krajský radní pro školství Bohumil Bernášek.

Soutěž se třemi kategoriemi vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského a Základní školou J. A. Komenského Brandýs nad Orlicí. Letos se konal již 15. ročník. Od října do ledna probíhala po celé republice školní kola, ze kterých mohlo do ústředního finále v Brandýse postoupit vždy jen pět nejlepších z každé školy.

Kategorie A (téma Krása a stáří) – výtvarná soutěž pro žáky ve věku 6–11 let

Kategorie B (Volný čas) – literární (úvaha) a znalostní soutěž pro žáky 6. až 9. ročníků ZŠ

Kategorie C (Láska a její podoby)  – literární soutěž (úvaha/esej) pro žáky středních škol

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…