Komora daňových poradců: Náš názor na zjednodušení v oblasti daně z příjmu se potvrdil

09.12.2019 10:58

Reakce na tiskovou zprávu k novému zákonu o dani z příjmu, kterou v pátek vydalo MF ČR

Komora daňových poradců: Náš názor na zjednodušení v oblasti daně z příjmu se potvrdil
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

V pondělí 2. prosince proběhlo jednání mezi zástupci Ministerstva financí, Komorou daňových poradců a zástupci podnikatelů - Hospodářské Komory a Svazu průmyslu. Předmětem jednání byla i otázka nového zákona o daních z příjmů a zjednodušení v této oblasti. Jsme rádi, že se potvrdil názor, který Komora dlouhodobě uplatňuje, že zjednodušení v oblasti daně z příjmu není spojeno s novým zákonem.

Viceprezident Komory daňových poradců, Petr Toman, říká: „Zjednodušení lze realizovat i bez nového zákona a nový zákon není sám o sobě zárukou zjednodušení. Považujeme také za důležité, že Ministerstvo financí se kloní k námi dlouhodobě uplatňované námitce, že případnou rekodifikaci v oblasti daně z příjmů je nezbytné navázat a provést až po případném schválení nového zákona o účetnictví.“ Komora věří, že případné další práce na rekodifikaci přímých daní budou probíhat tak, jak dlouhé roky navrhuje, tj. nejprve budou veřejně podrobně probrány a diskutovány praktické problémy současné právní normy a teprve na základě výsledků této diskuze bude rozhodnuto, zda je skutečně nezbytné, pro účely zjednodušeni, přijmout novou právní normu. „V takovém případě by měl být zpracován a následně široce projednán věcný záměr nové právní normy a teprve poté její případné paragrafové znění,“ doplňuje Toman.

Vedoucí Sekce daň z příjmu právnických osob a člen Prezidia, Jiří Nesrovnal, dodává: „Chceme upozornit, že Komora dlouhodobě a opakovaně navrhuje změny v rámci současného znění zákona o dani z příjmu, které povedou ke zjednodušení v oblasti přímých daní. Jde například o snížení počtu odpisových skupin, výrazné zjednodušení otázky co je majetkem a co přímým výdajem či další zjednodušení v uplatňování daňově uznatelných výdajů.“

Zástupci Komory pozitivně hodnotí projednání jejich koncepčních návrhů na říjnové schůzce s Ministerstvem financí. „Pevně věříme, že alespoň některé z našich návrhů se promítnou do některé z příštích novel a dojde tak ke skutečnému zjednodušení v této oblasti,“ doplňuje Nesrovnal. Komoře daňových poradců jde dlouhodobě o to, aby se právní předpisy v oblasti daní nekomplikovaly a naopak docházelo k jejich výraznému zjednodušení.

Ing. Bc. Jiří Nesrovnal
člen Prezidia KDP ČR Mgr.

Ing. Petr Toman
viceprezident KDP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…