Kontrolní hlášení: I drobní živnostníci zvládli podání bez problémů

01.05.2016 13:21

inanční správě bylo do 25. dubna podáno kontrolní hlášení od 421 tisíc plátců DPH. Úplně poprvé kontrolní hlášení podávaly i fyzické osoby - plátci DPH se zdaňovacím obdobím kalendářní čtvrtletí.

Kontrolní hlášení: I drobní živnostníci zvládli podání bez problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Celkově je těchto plátců registrováno 213 tisíc, kontrolní hlášení podalo 85% z nich, tj. 180 tisíc plátců. Chybný formát a struktura hlášení byla zjištěna jen v zanedbatelných 0,4% případů.

„Prokázalo se, že i drobní živnostníci zvládli svoji premiéru na výbornou. Předběhli dokonce o 1% počet všech ostatních plátců, kteří hlášení podali“, pochvalně se vyjádřil Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

V České republice je evidováno zhruba 500 tisíc plátců DPH. Ne všichni však mají povinnost kontrolní hlášení podat. Kontrolní hlášení nemusí podávat například ti, kteří nepřijali ani neuskutečnili žádné zdanitelné plnění a na rozdíl od „nulového“ přiznání k DPH tak „nulové“ kontrolní hlášení nepodávají.

Postupně bude proto docházet ke zpřesňování statistik o zbylých 79 tisících plátcích, kteří kontrolní hlášení nepodali. K tomu jsou využívána zejména data z dosud podaných přiznání k DPH.

„Z dosavadních poznatků odhaduji, že z tohoto počtu bude pravděpodobně polovina těch, kteří povinnost hlášení podat nemají. Finanční správu však bude enormně zajímat ta druhá polovina; na tu se zaměříme a budeme prošetřovat“, dodal Janeček.

Zavedená opatření proti daňovým únikům, zejména pak kontrolních hlášení, přispívají výraznou měrou ke zvýšenému výběru DPH. Inkaso DPH vzrostlo za první čtvrtletí meziročně o 3,8 miliardy korun, což odpovídá nárůstu o 5,23 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …