Kovosvit MAS: Slévárna navázala spolupráci s partnerskými provozy

16.07.2018 11:45

Na odborném veletrhu Cast Forge v německém Stuttgartu se poprvé se společnou expozicí představily slévárny, jež jsou kapitálově propojeny s majiteli průmyslové skupiny Czechoslovak Group. Slévárna Kovosvitu MAS se tak představila vedle sléváren společností Tatra metalurgie a Vítkovice Heavy Machinery.

Kovosvit MAS: Slévárna navázala spolupráci s partnerskými provozy
Foto: Kovosvit MAS
Popisek: Kovosvit MAS

Dalším spolupracujícím podnikem s vlastní slévárnou je slovenská společnost ZTS Metalurg. Všechny zúčastněné firmy se dohodly na hledání vzájemných synergií. Cílem je propojit zákaznická portfolia a navzájem si vypomoci při získávání zakázek. Společně představují partnerské provozy sléváren velmi silného hráče v oboru, jejich roční obrat se souhrnně blíží třem miliardám korun.

„Veletrh Cast Forge jsme koncipovali jako společný stánek všech sléváren propojených s Czechoslovak Group. Díky tomu, že byl veletrh cílený pouze na odbornou veřejnost a nebyl volně přístupný laické veřejnosti, absolvovali jsme sice méně jednání, ale o to konkrétnější byla," říká Jan Kočvara, obchodní ředitel slévárny Kovosvitu MAS, a doplňuje: „Registrovali jsme zcela konkrétní požadavky převážně od zákazníků z Německa. Jak byl veletrh úspěšný, dokáže až následující práce na nabídkách pro zákazníky a jejich úspěšnost, nicméně odhaduji získání dvou nových zákazníků pro reálné dodávky Kovosvitu MAS v roce 2019."

Rok stabilizace. Slévárna má dostatek zakázek

Přestože slévárna Kovosvitu MAS intenzivně jedná s několika potenciálními novými zákazníky, například se společnosti Schottel, německým výrobcem lodí a lodních turbín, neočekává její obchodní ředitel Jan Kočvara, že by se tatro jednání významně promítla do hospodářského výsledku letošního roku. Na vině je kapacita provozu. Slévárna má v současnosti zakázkovou naplněnost na pět měsíců dopředu, a to i přes skutečnost, že se řediteli Miroslavu Chmielovi podařilo díky personální stabilizaci zavést dvousměnný provoz na střední formovně.

„Tento rok vnímáme v obchodě spíše jako stabilizační. Máme přebytek stávajících zakázek a na nové v současnosti nemáme dostatek výrobní kapacity. Přesto myslíme na budoucnost a jednáme se zákazníky o nových příležitostech. Konkrétně se společností Schottel hledáme vhodný produkt, kterým začneme spolupráci. Také vedeme konkrétní jednání s několika společnosti ze severu Evropy. Vzhledem k tomu, že jednání nebyla ukončena, nemohu být konkrétnější,“ vysvětluje Jan Kočvara.

Ekologizace pokračuje. Nová lakovna je již v provozu

Kromě stabilizace výroby a zakázek se v letošním roce slévárna Kovosvitu MAS intenzivně věnuje zvýšení ekologizace provozu. Největší investice do nové lakovny v hodnotě 12 milionů korun se již uskutečnila. Jejím cílem bylo zlepšení pracovních podmínek a prostředí, a zároveň plnění legislativních podmínek na ochranu ovzduší. V případě lakovny jde především o VOC, tedy těkavé organické látky. S novou lakovnou Kovosvit MAS bude s rezervou splňovat zpřísněné legislativou stanovené podmínky.

„Další velkou investicí je rekonstrukce a výměna odsávání kupolových pecí. Na tuto akci již je podepsána smlouva a bude realizována v průběhu celozávodní dovolené, tedy v posledním červencovém a v prvním srpnovém týdnu. Konkrétně dojde k výměně filtrů, potrubí, ventilátorů, výduchů. Kromě toho bude zcela nové řízení odsávání na základě podtlaku v peci. Tato investice nás přijde na 7 milionů korun,“ vypočítává Miroslav Chmiel, ředitel slévárny.

Po celozávodní dovolené, tedy v srpnu, již bude definitivně zamezeno možnému úniku spalin z kupolové pece. Kovosvit MAS tím definitivně zajistí, že sto procent spalin bude za každé situace ve výrobě odcházet do ovzduší přes filtr. Znovu tak přispěje k tomu, že již dnes splňovaným normám na ochranu ovzduší bude vyhověno s dostatečnou rezervou.

Zatím poslední větší investice se chystá na příští rok. Konkrétně půjde o repasi stávajícího filtru na tryskacím zařízení, kde dojde k významnému zvýšení jeho účinnosti. Účinnost filtrace navíc zvýší výměna filtračního média. K tomu výduch, který jde dnes ven mimo slévárnu, bude zaústěn dovnitř do provozu. Díky zvýšení účinnosti filtrace ovšem půjde zpět víceméně čistý vzduch. Tato investice se bude pohybovat v řádu dvou až tří milionů korun. Již letos ale firma investuje 150 tisíc korun do filtru od tryskače, kde vymění filtrační médium.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…