Kovosvit na strojírenském veletrhu prezentuje soustruhy produktové řady KL

08.10.2019 10:47

Před rokem na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně prezentoval Kovosvit MAS zbrusu nový soustruh KL 285. Nový soustružnický program tradičního výrobce obráběcích strojů tvoří většinu exponátů i v letošním roce. Novinkou je druhý soustruh řady KL (Kovosvit Lathe), stroj KL 435, který navazuje na produkční soustruh SP 430 a je jeho evolucí. Celkově firma z jihočeského Sezimova Ústí, jež si letos připomíná 80 let od svého založení, do Brna přivezla sedm obráběcích strojů.

Kovosvit na strojírenském veletrhu prezentuje soustruhy produktové řady KL
Foto: Kovosvit MAS
Popisek: Kovosvit MAS

„Soustruh KL 285, který jsme v Brně představili před rokem, jsme následně v Kovosvitu ještě řádově sedm měsíců testovali, abychom si byli jisti, že jej pouštíme na trh s vyladěnými všemi jeho klíčovými částmi. V současné době máme pod kontraktem zhruba osm strojů KL 285. Probíhá doplňování této řady o stroje s protivřetenem o stroje s osou Y,“ říká Libor Kuchař, předseda představenstva a generální ředitel Kovosvitu MAS.

Právě soustruh KL 285 SY QUICK v maximální možné konfiguraci s vybavenou osou Y a protivřetenem je na stánku Kovosvitu MAS vystaven spolu s novinkou KL 435. Tu mohli spatřit rozpracovanou na montáži již na jaře návštěvníci tradičních Zákaznických dnů. V Brně má tento stroj výstavní premiéru. Novinka ponechává výhody svého předchůdce produkčního soustruhu SP 430, jako je tuhost provedení skeletu, velikost zástavbového prostoru či kinematiku. Při návrhu se firma zaměřila především na ergonometrii a celkovou přívětivost stroje.

Kovosvit veletrh

„Náš soustružnický program a novou řadu KL budeme do budoucna nadále rozšiřovat. Na trh chceme zaútočit spolehlivostí stroje a přesností obrábění včetně takzvaného tvrdého obrábění, přerušovaného řezu a dalších záležitostí, které nejsou až tak zcela běžné a kladou vysoké nároky na technické provedení a dlouhodobou spolehlivost,“ doplňuje Libor Kuchař.

Třetím strojem na stánku Kovosvitu umístěném na tradičním místě v pavilonu P je inovované pětiosé vertikální obráběcí centrum MCU 450, které mělo na MSV v Brně výstavní premiéru již v roce 2017. U letos vystaveného modelu byly na základě zákaznických zkušeností vylepšeny technické parametry, přičemž nejdůležitější změnou je zvětšení pojezdu v ose Z o 120 mm z původních 400 mm na 520 mm. Zároveň došlo ke zvýšení rozjezdu v ose X z původních 450 mm na 500 mm. Těmito úpravami došlo k významnému zvýšení užitných vlastností tohoto multifunkčního stroje.

Kovosvit veletrh

Spolupráce s SST i s dodavateli

Dva soustruhy KL 285 QUICK zapůjčil Kovosvit MAS Svazu strojírenské technologie pro účely finále soutěže studentů v programování. Stroje se liší řídícími systémy, jeden je ovládán řídícím systémem Fanuc, druhý Siemens. Třetím strojem zapůjčeným do soutěže je tříosé vertikální obráběcí centrum MCV 800 QUICK s řídícím systémem Heidenhain. Spolupráce Kovosvitu se Svazem strojírenské technologie je dlouhodobá, studenti mají díky soutěži možnost blíže se s produkcí tradičního jihočeského výrobce seznámit.

Sedmým strojem, který Kovosvit MAS dovezl na MSV do Brna je další obráběcí centrum MCV 800, které je v současné době v produkci podniku mezi zákazníky nejoblíbenější a komerčně nejúspěšnější. Kovosvit jej zapůjčil na stánek společnosti Heidenhain, čímž společnost potvrzuje dlouhodobou spolupráci se svými dodavateli.

Kovosvit veletrh

Kovosvit MAS si v letošním roce připomíná 80. výročí od svého založení zlínským podnikatelem Janem Antonínem Baťou. Podnik v minulém roce prošel v rámci střednědobého restrukturalizačního plánu procesem rozdělení na tři jednotky: Kovosvit MAS Machine Tools, která soustřeďuje výrobu obráběcích strojů, slévárnu Kovosvit MAS Foundry a Kovosvit MAS Management, která zahrnuje vedení společnosti, administrativu a IT. Cílem tohoto kroku, který se uskutečnil na přelomu roku 2018/2019, je zvýšení efektivity a konkurenceschopnosti uvnitř podniku.

V letošním roce se firma potýká s ochlazením poptávky zhruba o 10-20 %, kterou se částečně daří kompenzovat exporty na zahraniční trhy. Nově firma se svou high-tech produkcí pětiosých obráběcích center pronikla na čínský trh a daří se jí na indickém trhu, kam v letošním roce exportuje stroje v objemu sta milionů korun. Upravený byznys plán, který reaguje na situaci na trhu, počítá s obratem 1,2 miliardy korun a ukazatel EBITDA by měl dosáhnout hodnoty 100 milionů korun.

O společnosti Kovosvit MAS, a. s.
Společnost má téměř osmdesátiletou tradici ve výrobě a vývoji obráběcích strojů. Je nositelem mnoha ocenění za technický přínos ve vývoji obráběcích strojů v České republice. Svým výrobním sortimentem se orientuje hlavně na subdodavatele pro automobilový, energetický, letecký a strojírenský průmysl. Kovosvit MAS nabízí svým zákazníkům komplexní služby, individuální řešení, flexibilitu a výrobky té nejvyšší kvality. V září roku 2016 vstoupila do Kovosvitu MAS jako strategický investor společnost INDUSTRY INNOVATION. Přestože INDUSTRY INNOVATION spolupracuje s holdingem CZECHOSLOVAK GROUP, působí samostatně a není členem tohoto holdingu, do něhož nepatří ani organizačně ani z hlediska manažerských procesů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…