Kraj Vysočina: Bezpečnou nemocnicí je letos Nemocnice Třinec

17.02.2019 15:06

V letošním už 11. ročníku soutěže Bezpečná nemocnice zabodovala u odborné poroty se svým projektem zaměřeným na profesionální paliativní péči Nemocnice Třinec. Druhé místo zůstává na Vysočině a patří krajské Nemocnici Třebíč, třetí místo získal projekt Krajské nemocnice Liberec.

Kraj Vysočina: Bezpečnou nemocnicí je letos Nemocnice Třinec
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Tato tři zdravotnická zařízení se budou v následujícím roce pyšnit přiděleným přívlastkem „bezpečná“. Soutěž Bezpečná nemocnice vyhlašuje Kraj Vysočina a partneři. V letošním roce porota posuzovala 21 zaslaných projektů. Výsledky byly vyhlášeny v Horáckém divadle Jihlava 7. února 2019 v rámci Konference Dny bezpečí.

Projekty přihlášené do soutěže Bezpečná nemocnice nabízí analýzu stávajícího stavu bezpečí zdravotní péče v konkrétním zdravotnickém zařízení, zdůvodnění vážnosti problému řešeného projektem, popis řešení a vyhodnocení účinnosti řešení. Komise se zaměřuje mimo jiné také na možné využití zkušeností vyplývajících z projektu v jiných zdravotnických zařízeních včetně případné specifikace typů zařízení, kde lze projekt aplikovat. Tématem letošního ročníku bylo bezpečí a kvalita ve zdravotnictví s dovětkem: Jak čelit aktuálním problémům a výzvám. „Moderní medicína a moderní zdravotnictví přináší kromě obrovského množství nových klinických poznatků, nových léků i moderních technologií také řadu nových rizik, jak pro pacienty, tak pro zdravotníky, potřebu řešení nových situací, na které musí umět zdravotníci a další lidé v nemocnicích adekvátně reagovat. Právě výběrem tématu reagujeme na neustálou potřebu sdílení příkladů dobré praxe,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Ten spolu s náměstkyní ministra zdravotnictví Alenou Šteflovou předal oceněným nemocnicím symbol soutěže.

Výsledky 11. ročníku soutěže o cenu hejtmana Kraje Vysočina s názvem Bezpečná nemocnice, Jihlava, 7. února 2019:

1. místo Nemocnice Třinec, příspěvková organizace, projekt "Paliativní péče v nemocnici"

Zavedením projektu do praxe chce vedení Nemocnice Třinec změnit obecnou paliativní péči na specializovanou paliativní péči, což je aktivní interdisciplinární péče poskytovaná pacientům a jejich rodinám týmem odborníků, kteří jsou v otázkách paliativní péče speciálně vzděláni a disponují potřebnými zkušenostmi. Poskytování paliativní péče je hlavní pracovní náplní tohoto týmu.

2. místo Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace, projekt "Edukace zaměstnanců Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, v hygienické dezinfekci rukou pomocí UV lampy"

Projekt „Edukace zaměstnanců Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, v hygienické dezinfekci rukou pomocí UV lampy“ vštěpuje zaměstnancům nenásilnou formou, že hygiena rukou je základní, nejlevnější a nejúčinnější způsob prevence nemocí spojených se zdravotní péčí a antimikrobiální rezistence.

3. místo Krajská nemocnice Liberec, a.s., "Projekt "Naše sestra"

Projekt k vytvoření nové ošetřovatelské dokumentace vznikl z důvodu navýšení administrativní zátěže zdravotníků v posledních letech spojeného s nedostatkem středního nelékařského personálu. V ošetřovatelské dokumentaci jsme se potýkali s velkým počtem různých formulářů se spoustou předdefinovaných ošetřovatelských diagnóz, které nebyly příliš srozumitelné. Výtěžnost těchto dat byla také mizivá. V rámci projektu vznikl zcela nový koncept ošetřovatelské dokumentace, která je podpořen jasnými interními předpisy. Dochází tak k provázanosti celého ošetřovatelského procesu s vedením zdravotnické dokumentace, přičemž jsou nastavena stručná pravidla, podle kterých je tento proces v KNL realizován.

4. místo Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, projekt "PRŮVODCE NEMOCNICÍ PODPORA PRO PACIENTY A KLIENTY NEMOCNICE"

5. místo Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, projekt "Zefektivnění procesu bezpečné medikace, přípravy a podávání cytostatik a biologické léčby cestou nové softwarové podpory"

Soutěž Bezpečná nemocnice je součástí celostátní odborné konference Dny bezpečí zaměřené na oblast zdravotnictví a směřované k problematice kvality a bezpečí v rámci poskytované zdravotní péče.

Partnerem soutěže Bezpečná Vysočina jsou už tradičně společnost Johnson & Johnson, s.r.o., Spojená akreditační komise, o.p.s., Project HOPE-Česká republika, o.p.s. a Česká asociace sester, o.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…