Kraj Vysočina: Hynaisova Varianta „Pravdy“ ze sbírek kraje bude vystavena ve Francii

12.12.2022 9:15 | Tisková zpráva

Obraz Vojtěcha Hynaise ze sbírek Kraje Vysočina nazvaný Varianta „Pravdy“ bude příští rok součástí výstavy Suzanne Valadon: Un monde a soi, kterou připravuje prestižní francouzská galerie Centre Pompidou v Metách, v regionu Grandt S.

Kraj Vysočina: Hynaisova Varianta „Pravdy“ ze sbírek kraje bude vystavena ve Francii
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Výstava bude věnována nejen dílu této francouzské umělkyně, ale i jejímu životu. Byla to právě ona, kdo stál Hynaisovi modelem pro mimořádně umělecky zdařilý akt, o jehož zapůjčení má francouzská strana zájem. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí


Obraz, který vlastní Kraj Vysočina, je už od 50. let minulého století ve sbírkách Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě (OGV). „Mimořádně cenné dílo je dobře uloženo v našem depozitáři, je v dobrém stavu a zatím nepotřebovalo speciální restaurátorský zásah. Cena obrazu je odhadována na 1,5 miliónu korun,“ uvedl Roman Fabeš, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu s tím, že je potěšen faktem, že obraz může ozdobit výstavu právě v partnerském regionu Kraje Vysočina.

OGV nově nabízí na webových stránkách online katalog svých sbírek. Právě díky elektronickému zpracování je možné si prohlédnout kompletní sbírkový fond. Právě informace dostupné na novém webu byly návodné pro kurátory francouzské výstavy, svou roli sehrál i fakt, že aplikace nabízí informace i ve francouzském jazyce. Online katalog sbírek OGV: https://sbirky.ogv.cz/.

Mimochodem tvář Suzanne Valadon byla Vojtěchu Hynaisovi inspirací pro Génia s andělskými křídly nesoucího vavřínový věnec a prapor Čechů na oponě Národního divadla.

Zdroj díla: ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…