Kraj Vysočina: Krajská rada diskutovala v Třešti se starostkami a starosty obcí

28.01.2019 8:49

Společenský sál krajské střední odborné školy a učiliště v Třešti se včera stal místem setkání Rady Kraje Vysočina se starostkami a starosty měst, městysů a obcí Vysočiny.

Kraj Vysočina: Krajská rada diskutovala v Třešti se starostkami a starosty obcí
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Na 300 představitelů obcí přijelo diskutovat s vedením kraje o nejpalčivějších otázkách týkajících se místních samospráv v regionu. „V letošním roce se jednalo o první setkání po podzimních volbách do zastupitelstev obcí. Přeji novým i staronovým starostům a starostkách hodně sil, trpělivosti i chápajících a aktivních spoluobčanů,“ popřál hned na úvod přítomným hejtman Jiří Běhounek. Krajská rada se s představiteli místních samospráv Kraje Vysočina setkává pravidelně dvakrát do roka, další setkání bude opět na podzim v Polné.

Hned na úvod včerejšího setkání v Třešti vystoupili zástupci energetických společností EON a ČEZ Distribuce s informacemi, jak postupovat v případě dlouhodobějšího výpadku elektrické energie v obci, tak jak se to stalo naposledy při vichřici Herwart. Pro starosty byly pro tyto situace zřízeny nejen speciální telefonní linky, kde budou přednostně odbaveni, ale funguje také nový krizový informační systém pro obce, stačí, aby se obec zaregistrovala. Jednou z možností, jak zjistit, kde se porucha v obci nachází a jaký je odhadovaný čas zprovoznění, je kontaktovat přímo regionální reprezentanty energetických společností. Ředitel krajských hasičů Jiří Němec poté doplnil statistiku zásahů a cvičení v roce 2018 a představil plány hasičů pro letošní rok.

Členové krajské rady shrnuli za příslušné gesce nejdůležitější informace, zejména dotační tituly, důležité akce včetně termínového kalendáře nebo priority pro rok 2019. Na obou stranách bylo často skloňovaným tématem sucho a kůrovcová kalamita. V rezervě krajského rozpočtu je na tuto problematiku pro letošní rok vyčleněno 100 milionů korun, další peníze mohou obce získat prostřednictvím grantových programů Čistá voda 2019 a Stavby ve vodním hospodářství 2019, zařazených do Fondu Vysočiny, a to v celkové výši 77 milionů korun. V průběhu setkání došlo rovněž na témata dostavby 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany, úložiště jaderného odpadu nebo stav silnic v regionu.

Náměstek hejtmana Pavel Pacal představil ve zkratce nový systém dotační politiky, která se od letošního roku realizuje pouze prostřednictvím Fondu Vysočiny. To žadatelům zajišťuje zjednodušení i jednotnost celého administrativního procesu, výše alokovaných prostředků bude navíc do budoucna navázána na daňové příjmy kraje. Pro rok 2019 je ve Fondu Vysočiny připraveno k rozdělení 293 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…