Kraj Vysočina: Malé projekty z příhraničí se prezentovaly na konferenci v Bohuslavicích

23.11.2022 21:01 | Tisková zpráva

Fond malých projektů v rámci programu Interreg mezi Českou republikou a Rakouskem začíná bilancovat. Celkem 505 projektů za více než 8 000 000 Eur, do kterých se zapojili partneři z obou stran hranice, bylo úspěšně realizováno v letech 2017–2022. Ty nejlepší z nich prezentovaly svoje aktivity a výstupy na přeshraniční závěrečné konferenci 9. listopadu 2022 v Bohuslavicích u Telče.

Kraj Vysočina: Malé projekty z příhraničí se prezentovaly na konferenci v Bohuslavicích
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Fond malých projektů je dlouhodobě jeden z nejpřístupnějších fondů, jsou to otevřené dveře do světa spolupráce mezi Českou republikou a Rakouskem. Bylo zrealizováno velké množství projektů i přes probíhající pandemii COVID 19, což je úžasné. Budu ráda, když se úspěšné projekty, o kterých tu dnes uslyšíme, stanou inspirací  a hnacím motorem pro projekty  v rámci nového fondu,“ řekla na konferenci Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, která hosty na začátku přivítala.

Na konferenci vystoupili také zástupci programu Interreg Rakousko – Česká republika, za Řídicí orgán Martin Kavalek z Úřadu zemské vlády Dolního Rakouska a za Národní orgán Andrea Hanousková z Ministerstva pro místní rozvoj ČR nebo předsedkyně Euroregionu Šumava – Bavorský les / Regionalmanagement Mühlviertel Gabrielle Lackner-Strauss.

Poté už dostaly prostor malé projekty, které v rámci prezentací dobré praxe přiblížily účastníkům své aktivity. Velký ohlas zaznamenal Petr Sedlák ze  Žďáru nad Sázavou s projektem Oslava Santiniho barokní hvězdy, ve kterém se spolkem TOGETHER z Dolního Rakouska uspořádali několik akcí k oslavě výročí 300 let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Město Žďár bylo zapojeno do 4 projektů a spolek Zámek Ždár do dalších 3. Z toho je patrné, že i oblasti, které jsou v Kraji Vysočina geograficky vzdálenější od hranice s Rakouskem, mohou být pro přeshraniční spolupráci a aktivity atraktivní.

„Fond bude součástí programu přeshraniční spolupráce také v současném programovém období. Čeká nás několik novinek, které by měly žadatelům administraci projektů zjednodušit. S kolegy z jižních Čech a jižní Moravy proto právě vyjednáváme, aby první výzvy mohly být vyhlášeny co nejdříve v roce 2023.  Už teď se  těším na další zajímavé záměry, se kterými realizátoři přijdou, protože společně dokážeme víc!“ doplňuje Hana Hajnová.

Fond malých projektů je zaměřen na spolupráci komunit z Česka a Rakouska v různých oblastech. Jde především o aktivity typu people-to-people. Nejčastější typy aktivit jsou spojené se spoluprací a setkáváním, kulturními slavnostmi, tradicemi, vzděláváním, exkurzemi, sportovními turnaji či akcemi, ale také s dopravou, ekologií a ochranou životního prostředí, předáváním know-how a univerzitní spoluprací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…