Kraj Vysočina: Na Vysočině pokračují opatření k zadržení vody v krajině

24.12.2020 20:32

Kraj Vysočina dlouhodobě sleduje cíl, jak efektivně zadržovat vodu v krajině. Tomu mimo jiné napomáhá realizace opatření, a to tak zvaných meliorací a hrazení bystřin v lesích.

Kraj Vysočina: Na Vysočině pokračují opatření k zadržení vody v krajině
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

V případě, že se jedná o opatření ve veřejném zájmu, pak náklady spojené s realizací takového opatření hradí stát. Krajský úřad ve spolupráci se správci toků vytipoval lokality vhodné k zadržení vody v lesích, tedy místa vhodná pro realizaci zejména retenčních nádrží. Z celkově tří rozpracovaných akcí byla jedna z nich a to VN Kralická obora uzavřena v průběhu prosince letošního roku.

Díky dvěma nově vzniklým retenčním nádržím bude zvýšena protipovodňová ochrana níže položeného intravilánu města Náměšť nad Oslavou, dojde k zachycení splavenin a vyrovnanému odvádění velkých vod. S ohledem na celkový charakter staveb nebyly nádrže budovány za účelem intenzivního chovu ryb. „V minulých letech v České republice zaznamenáváme období podprůměrných úhrnů srážek. Voda je nenahraditelnou složkou životního prostředí a slouží k zabezpečování nejen hospodářských, ale i společenských potřeb celé společnosti,“ říká Lukáš Vlček, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství a dodává: „Podle odborníků zkoumajících vývoj klimatu můžeme v budoucnu předpokládat ještě extrémnější výkyvy počasí, než jak tomu bylo doposud a je třeba se na tuto možnou situaci dobře připravit. Kraj Vysočina bude nadále spolupracovat se správci toků v souvislosti se zadržováním vody v krajině jakožto jedním u nejlepších způsobů ochrany před suchem i povodněmi.“

Další dvě rozpracované akce VN Okrouhlice a Číhalínský potok – přehrážka, ř. km 3,7 by měly být dokončeny v roce 2021. V rámci nich by mělo být profinancováno více než 10 milionů korun a stabilizován průtok ve dvou povodích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…