Kraj Vysočina: Teplé a suché léto nahrává kůrovci

16.08.2022 14:03 | Tisková zpráva

Nedostatek vláhy v půdě je nyní znát na Vysočině téměř všude. Vysoké teploty a nedostatek srážek přinášejí stres lesním porostům a zejména smrkovým, u nichž se výrazně snižuje vitalita. To nahrává kůrovci, který oslabené smrky kvůli snížené schopnosti smolení snadněji přemůže.

Kraj Vysočina: Teplé a suché léto nahrává kůrovci
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Zejména ve starších smrkových porostech se objevují smrky s rezavými korunami. A mnohé další napadené stromy, doposud se zelenou korunou a neopadanou kůrou, budou postupně rezavět. A právě vyhledání a zpracování už napadených zelených stromů je klíčové pro boj s kůrovcem. Nelze se omezit na těžbu stromů s rezavou korunou a opadávající kůrou. Stěžejní je věnovat pozornost stromům, kde závrtové otvory a drtinky na patě kmene signalizují napadení kůrovcem,“ zdůrazňuje radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí Pavel Hájek.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Právě na téma, jak správně postupovat proti kůrovci a jak zajistit obnovu lesa po provedení těžby, zpracoval Kraj Vysočina krátké informační spoty. S nimi je možné se seznámit ZDE. Videa obsahují základní informace, jak se kůrovec vyvíjí, jak napadá stromy a jak proti němu správně postupovat. Pod tímto odkazem lze také nalézt krátké video zaměřené na téma obnovy lesa. Díky němu si můžeme uvědomit základní principy, které s obnovou lesa souvisí a které je třeba brát v potaz.

Pokud nemá vlastník lesa zajištěný odvoz dřeva bezprostředně po těžbě a přiblížení na skládku, je třeba věnovat patřičnou pozornost asanaci kůrovcem napadeného dřeva, aby nedošlo k vyrojení kůrovce ze skládkovaného dřeva. Jedním z velice vhodných způsobů je použití odkorňovacích hlavic na harwestoru přímo při provádění těžby a sortimentaci, svůj význam má např. i chemická asanace. Mechanická i chemická asanace dřeva je finančně podporována z Ministerstva zemědělství ČR podle nařízení vlády č.30/2014 Sb (více informací ZDE).

Dle stejných pravidel jsou financovány i další lesnické činnosti, např. ukládání klestu na hromady, zalesňování a následná péče. Žádosti přijímá a administruje příslušný krajský úřad, ještě před zahájením prací je zde potřeba podat jednoduché ohlášení.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…