Kraj Vysočina: Zelené mosty na území regionu

25.11.2021 15:13 | Tisková zpráva

Kraj Vysočina se podílel na přeshraničním projektu Crossborder habitat network and management – Connecting Nature (ATCZ45) v programu Interreg V-A Rakousko - Česká republika 2014-2020, jehož cílem bylo propojit velká jádrová území velkých zvláště chráněných druhů savců od Alp až po Karpaty.

Kraj Vysočina: Zelené mosty na území regionu
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Zástupci Kraje Vysočina,  ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR uspořádali na začátku listopadu jednání s vlastníky lesních porostů a zemědělských pozemků, které se nachází v blízkosti dvou nově zřízených zelených mostů (tzv. ekoduktů). 

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí
Kromě Ředitelství silnic a dálnic ČR, jako správce ekoduktů, se jednání účastnili nejen zástupci Lesů ČR, kteří jsou největšími vlastníky lesních komplexů u ekoduktů, ale také fyzické osoby. Bylo řešeno budoucí hospodaření na lesních porostech s cílem snížit nebo úplně eliminovat rušivé vlivy na pohyb velkých savců přes tyto zelené mosty (těžby, probírky, stavby oplocenek či oplocení pastvin, umisťování skládek dřeva, mysliveckých zařízení, apod.).

Území kraje bylo v minulosti rozděleno stavbou naší nejstarší dálnice D1 na dva od sebe oddělené okrsky, mezi kterými neměla zvěř možnost migrovat nebo jen velmi omezeně. Nyní tento problém, alespoň částečně vyřešila modernizace zmíněné dálnice, která s sebou přinesla i stavbu dvou zelených mostů/ekoduktů.

Dva zelené mosty se nachází u Humpolce, km 94,760 a u Měřína, km 128,8. První z nich je kompletně hotový a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, tam již začala monitorovat úspěšnost přechodů velkých savců, která se skoro ihned po odjetí těžké stavební techniky potvrdila. „Ekodukt u Humpolce už úspěšně překonalo několik zajíců, liška, srny, ale také daněk skvrnitý“, uvedl Václav Hlaváč, ředitel Regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…