Kraj Vysočina pomáhá osobám s poruchou autistického spektra

17.01.2021 15:21

Znáte ve svém okolí někoho, kdo se potýká s poruchou autistického spektra? Chcete mu pomoci a nevíte jak? Kraj Vysočina se touto oblastí zabývá dlouhodobě, a proto zpracoval projekt s názvem Zkvalitnění péče o osoby s poruchami autistického spektra v Kraji Vysočina.

Kraj Vysočina pomáhá osobám s poruchou autistického spektra
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Hlavním výstupem projektu bude vznik sítě sociálních i navazujících služeb v rámci mezioborové spolupráce, které umožní osobám s poruchou autistického spektra a jejich rodinným příslušníkům žít plnohodnotný život. Důležitý bude vznik multidisciplinárního týmu, který bude i po ukončení projektu aktivním článkem v pomoci těmto osobám.

Anketa

Kdo si podle Vás nezaslouží státní kompenzace?

3%
hlasovalo: 10188 lidí

Problematika osob s poruchou autistického spektra (dále jen PAS) je celorepublikový problém. Počty osob s PAS stoupají a jejich potřeby nejsou dostatečně řešeny. V současné době je obtížné určit přesný počet dětí a dospělých osob s PAS, chybí ucelené informace o potřebách těchto osob, schází volné kapacity ve specializovaných zařízeních a objevují se další oblasti, které bude výše uvedený projekt řešit. Jedná se především o nastavení funkčního systému péče o osoby s PAS, zkvalitnění péče o tyto osoby a cílená pomoc a podpora pečujícím osobám.

Cílovou skupinou projektu jsou sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách, neformální pečovatelé, zaměstnanci veřejné správy a tři příspěvkové organizace Kraje Vysočina poskytující sociální služby: Domov Kamélie Křižanov, Domov ve Zboží a Domov Jeřabina Pelhřimov.

Projekt je rozdělen do osmi klíčových aktivit, které se zabývají mapováním počtu osob s PAS a zjišťováním jejich potřeb. Bude vytvořen odborný tým pracovníků pečujících o osoby s PAS i o pečující osoby, pro které vznikne ucelený vzdělávací kurz. Projektový tým bude získávat zkušenosti na několika tuzemských stážích a jedné zahraniční, aby sdílel příklady dobré praxe. Dalším výstupem projektu bude tvorba dokumentů a informačních materiálů pro odbornou i laickou veřejnost. Současně bude vyvíjen speciální software jako pomocný a podpůrný prostředek pro rozvoj motoriky a nástroj pro komunikaci a rozvoj smyslového vnímání pro osoby s PAS.

Projekt byl zahájen v loňském roce a v červnu 2022 by měl být ukončen vytvořením uceleného přehledu o situaci osob s PAS, díky čemuž bude zahájena adekvátní péče o tyto osoby a jejich pečovatele podle jejich individuálních potřeb. Na cestě za tímto cílem se v roce 2020 i v letošním roce objevuje výrazná covidová překážka, ale všichni účastníci projektu pevně věří, že se veškerá práce, které nadále pokračují, podaří dotáhnout do úspěšného konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…