Kraj poskytne milion korun na záchranu Domu bratří Čapků

26.02.2016 14:41

Na podzim loňského roku byla dokončena první etapa rekonstrukce Domu bratří Čapků v Budislavi u Litomyšle. Na tuto rekonstrukci přispěl Pardubický kraj ze svého rozpočtu částkou jednoho milionu korun. Na rok 2016 je naplánována druhá etapa, kterou kraj podpoří znovu částkou jeden milion korun.

Kraj poskytne milion korun na záchranu Domu bratří Čapků
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Netolický s Jiřím Dědečkem

„Na posledním setkání s předsedou českého PEN klubu Jiřím Dědečkem jsme se shodli, že je nutné celý projekt dokončit a dům znovuotevřít veřejnosti. V Pardubickém kraji není mnoho stop, které připomínají život a dílo obou bratrů, a proto podporuji aktivity směřující ke znovuotevření objektu pro veřejnost a zřízení expozice prezentující Karla Čapka jako fotografa,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Jedná se o unikátní stavbu spojenou s jedinečnými osobnostmi našich dějin, které je nutné si vždy důstojně připomínat,“ dodal hejtman Netolický.

Dům bratří Čapků v Budislavi byl postaven v roce 1938 z podnětu Karla Čapka podle projektu architekta Stanislava Tobka, který byl žákem Josefa Gočára. Od roku 2000 je na seznamu kulturních památek. V roce 2014 bylo nutné provést na budově nejnutnější opravy poškozených částí stavby, především nahrazení nevyhovujících podlah na obou terasách, výměnu a obnovu stávajících nefunkčních rozvodů vody a vytápění, výměnu nefunkčního kanalizačního potrubí. Do budoucna je nutné především vysušení budovy a zabránění šíření vlhkosti, odčerpání vody ze sklepů či opatření budovy drenážním potrubím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…