Kraje: Kdyby vláda plnila sliby, nemuseli by lidé řešit, jak se 6. dubna dostanou do práce

29.03.2017 18:23

Řidiči linkových autobusů v celé republice mají 6. dubna stávkovat. Dnes je k tomu vyzvaly dopravní odbory.

Kraje: Kdyby vláda plnila sliby, nemuseli by lidé řešit, jak se 6. dubna dostanou do práce
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Hejtmani právo na stávku nezpochybňují a situaci chápou. Sami mají informace o tom, že dopravci v některých případech mzdy řidičů reálně nezvýšili, a to i přes to, že peníze od krajů dostali. I když by představitelé regionů rádi pracovníkům dopravních firem pomohli, nemají právo vstupovat do vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec. Kraje mají smlouvy uzavřené s dopravci, nikoliv s řidiči. Upozorňují tak, že dopravci musí i v den stávky zajistit, aby se lidé dostali do práce. Jinak by porušili platné dohody. Aktuální situaci s linkovými autobusy regiony průběžně řeší, tento pátek se například sejde dopravní komise rady Asociace krajů ČR.

„Věříme, že dopravci v souladu s uzavřenými smlouvami zajistí v den stávky náhradní dopravu tak, aby se lidé dostali do práce. Občané se nesmí stát obětí nepromyšlených vládních nařízení,“ říká předsedkyně rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává: „Nařízení o zvýšení mezd řidičů, které na základě návrhu premiéra Bohuslava Sobotky schválila vláda, je velmi nešťastné, trochu ve stylu „drbání se pravou rukou za levým uchem“. Kraje mají zvýšit mzdy řidičů, smlouvy ale mají uzavřené s dopravci a do vztahů dopravci - řidiči vstupovat nemohou. Navíc jsme na zvýšení mezd nedostali od vlády ani korunu, i když to premiér dříve slíbil. A kabinet nám nepomohl ani s kontrolami dopravců, i když to rovněž dříve slíbil. Přesto kraje plní, co měly a otázkou tak je, proti komu chtějí řidiči autobusů stávkovat.“

Řidiči, kterým se podle vládního nařízení mají mzdy zvýšit, nejsou zaměstnanci krajů. Kraje tedy proto, aby právní předpis naplnily, nejdřív musely změnit smlouvy s dopravci. Musely rovněž řešit financování. Zde sice spoluúčast přislíbila vláda, v praxi k ní ale nedošlo. Proto Asociace krajů ČR nedávno napsala dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, v kterém opakovaně apeluje na vládu, aby splnila své sliby. Více zde.

O zvýšení mezd řidičů autobusů, které mají realizovat kraje, rozhodla vláda. V lednu premiér slíbil, že peníze na vyšší mzdy řidičů autobusů krajům pošle. Kompromisní návrh krajů dát na opravu silnic II. a III. tříd čtyři miliardy korun, které by kompenzovaly náklady regionů na mzdy řidičů, však o měsíc později kabinet odmítl a na krajské komunikace schválil miliardy tři. Ty ale po tuhé zimě na opravy nestačí a silnice tak dnes připomínají tankodromy.

Vláda také v minulosti slíbila, že se Státní úřad inspekce práce (SÚIP), který spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), zaměří v souvislosti se zvýšením mezd řidičů autobusů právě na kontroly dopravců. Později však ministryně práce a sociálních věcí krajům vzkázala, aby se s oblastními inspektoráty začleněnými pod SÚIP domluvily individuálně.

Vyhrocená situace vede k tomu, že v mnoha krajích zvažují, že si založí vlastní dopravní podniky. V regionech také panují důvodné obavy z dalšího zvyšování mezd některým profesím, které vláda zamýšlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…