Krajská zdravotní hostila Kongres chirurgie ruky, největší setkání lékařských specialistů ve dvanáctileté historii společnosti

14.11.2019 9:15

XV. Kongres České společnosti chirurgie ruky a IV. Kongres České společnosti terapie ruky se letos uskutečnil v Ústí nad Labem.

Krajská zdravotní hostila Kongres chirurgie ruky, největší setkání lékařských specialistů ve dvanáctileté historii společnosti
Foto: KZČR
Popisek: Kongres České společnosti chirurgie ruky se letos uskutečnil v Ústí nad Labem

Třídenní akce se konala v přednáškových aulách kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně ve dnech 31. 10. – 2. 11. 2019. Prostřednictví Vzdělávacího institutu Krajské zdravotní (VIKZ) ji uspořádaly Neurochirurgická klinika a Klinika úrazové chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Kongres s více než třemi stovkami účastníků se stal největším setkáním lékařských specialistů ve dvanáctileté historii Krajské zdravotní, a. s. (KZ).

Kongres proběhl pod záštitou České společnosti chirurgie ruky České lékařské společnosti J. E. Purkyně (ČLS JEP), České společnosti terapie ruky ČLS JEP, Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje a Ing. Jiřího Nováka, předsedy představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Slavnostního zahájení kongresu ve čtvrtek 31. října se zúčastnil Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ, který poděkoval Ústeckému kraji nejen za trvalou investiční finanční podporu při obnově nemocnic, ale i finanční podporu setkávání špičkových odborníků, jako je tento kongres. „Jsem rád, že tak významný kongres tentokrát hostí Krajská zdravotní, která patří k největším zdravotnickým zařízením v České republice, a že pořadatelství připadá hned dvěma špičkovým pracovištím v ústecké Masarykově nemocnici – neurochirurgické klinice a klinice úrazové chirurgie. A navíc, že můžeme přivítat i vynikající odborníky ze zahraničí. Jsem přesvědčen, že tento multioborový kongres, kde se potkávají neurochirurgové, traumatologové, plastičtí chirurgové, rehabilitační specialisté, ortopedi, fyzioterapeuti a ergoterapeuti, přispěje k dalšímu profesnímu rozvoji jeho účastníků,“ zdůraznil Ing. Petr Fiala, který vyřídil pozdrav od předsedy představenstva společnosti Ing. Jiřího Nováka, jenž se konference nemohl zúčastnit.

Hlavním koordinátorem ústeckého „Kongresu chirurgie ruky 2019“ a jeho odborným garantem byl MUDr. Ivan Humhej, Ph.D., z neurochirurgické kliniky. Druhým odborným garantem a koordinátorem kongresu byla MUDr. Petra Meluzinová, Ph.D., z kliniky úrazové chirurgie.

„Chtěl bych poblahopřát oběma odborným garantům kongresu primáři MUDr. Ivanu Humhejovi, Ph.D., a MUDr. Petře Meluzinové, Ph.D., k perfektnímu a zajímavému odbornému programu. Je třeba ocenit i přínos Kadaverózního kurzu horní končetiny, který kongresu předcházel v Anatomickém ústavu 1. lékařské fakulty v Praze, kde nejeden z nás na pitevnách trávil v dobách studií velmi krušné chvíle. Je dobré v souvislosti s kongresem zmínit, že plánujeme po dostavbě nového pavilonu s operačními sály, že se do Masarykovy nemocnice vrátí plastická chirurgie a rekonstrukční chirurgie dostane ještě mnohem více prostoru, než má nyní. Děkuji i týmu Střediska konferenční a marketingové podpory KZ Ing. Lenky Kocmanové Taussigové za perfektně odvedenou práci,“ uvedl MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

V dalších dnech v plenární sekci, společné pro chirurgy i terapeuty ruky, vystoupili přední odborníci v problematice řešení postižení a onemocnění ruky včetně zahraničních odborníků. Následovaly paralelní sekce pro chirurgy, fyzioterapeuty a ergoterapeuty, v rámci kongresu měla premiéru i sesterská sekce.

„Velmi nás potěšilo, že pozvání do plenární sekce přijali kapacity jako Prof. Dr. Martin Langer z Münsteru, Dr. Joris Duerinckx z Genku, Dr. Giulio Lauri z Florencie, Prof. Dr. Oskar Aszmann z Vídně a Dr. Wee Leon Lam z Edinburgu. Za zvláštní upozornění stojí i AO Trauma Sympozium pořádané v rámci kongresu pod záštitou AO Foundation, což je přední světová vzdělávací a výzkumná nezisková organizace pro chirurgickou léčbu traumat a poruch pohybového aparátu. Sympozium bylo zaměřeno na management poranění zápěstí a zúčastnili se ho přední odborníci na dané téma z České i Slovenské republiky. V rámci kongresu byla poprvé v historii udělena i čestná cena České společnosti chirurgie ruky, kterou získal za celoživotní přínos oboru prof. MUDr. Jiří Veselý, CSc., z Kliniky plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Kongres z mého pohledu nejen splnil naše očekávání, kdy účastníci získali řadu odborných informací, ale přinesl i milá společenská setkání a navázání nových kontaktů,“ zhodnotil MUDr. Ivan Humhej, Ph.D.

„Toto unikátní setkání přineslo jedinečnou možnost nejen se dozvědět o současných nejnovějších trendech v chirurgii ruky, ale také setkat se s předními odborníky v oboru. Cílem kongresu bylo propojit všechny odborníky zabývající se chirurgií ruky napříč medicínskými obory a poskytnout jim možnost prezentovat výsledky své klinické a vědecké práce. Program nabídl zajímavá témata, která nejsou často předmětem národních kongresů. Věříme proto, že kongres byl pro účastníky atraktivní a že se tato mimořádná akce po všech stránkách vydařila. A to nás srdečně těší,“ řekla MUDr. Petra Meluzinová, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…