Krajský úřad Pardubického kraje hostil první regionální konferenci dětské paliativní péče

27.03.2017 19:42

V sále Jana Kašpara na krajském úřadě se uskutečnila první regionální konference na téma dětské paliativní péče. Organizátorem byla obecně prospěšná společnost Energeia, která od letošního roku plánuje poskytování mobilní dětské paliativní péče v Pardubickém kraji. Akci zaštítil krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

Krajský úřad Pardubického kraje hostil první regionální konferenci dětské paliativní péče
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Na rozhraní zdravotnické a sociální péče v České republice stále přetrvává hodně ‚bílých míst‘, kdy se pomoc v těžké životní situaci hledá opravdu jen obtížně. Příkladem je i dětská paliativní péče. Je proto velmi důležité, aby se právě tato témata dostávala stále více do obdobných diskusí a povědomí odborné i laické veřejnosti, díky čemuž poroste i dostupnost potřebné péče,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr, který na začátku přivítal více než šest desítek účastníků.

Cílem vzdělávací akce bylo poskytnout co nejvíce informací o paliativě z pohledu dětského lékaře, přiblížit práci zdravotní sestry v nemocničním paliativním týmu a zdravotní sestry, docházející do rodin. Mluvilo se i o roli sociálního pracovníka, psychologa i dalších pomáhajících profesí, potřebných v průběhu péče o dětské pacienty. Akce se konala pod patronací České společnosti paliativní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČSPM JEP)

Se zkušenostmi v této oblasti ze zdejší praxe seznámil přítomné primář dětského a novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice MUDr. Marian Šenkeřík. Odborným garantem konference a zároveň i přednášející v dopoledním bloku byla primářka dětského oddělení Nemocnice Hořovice a současně předsedkyně Pracovní skupiny pro dětskou paliativní péči při ČSPM JEP Mahulena Mojžíšová.

V úvodním přednáškovém bloku poskytl základní vhled a fakta o dané oblasti Adam Houska z Centra paliativní péče. O psychickém prožívání smrti dítěte rodiči mluvila psycholožka Ilona Špaňhelová. Etickému a právnímu rámci dětské paliativy se věnoval Jaromír Matějek. Příklady z praxe poskytovatelů, včetně konkrétních příběhů, zazněly v odpolední části programu. Náročné začátky poskytování péče hospice Nejste sami, popisovala Věra Šibravová z novorozeneckého oddělení FN Olomouc. Roli zdravotní sestry při péči o děti v domácím prostředí se věnovala Bronislava Husovská z mobilního hospice Ondrášek. Podpora rodiny v období přechodu dětského pacienta z léčby na paliativní péči byla tématem Kateřiny Doležalové z Nadačního fondu dětské onkologie Krtek, FN Brno. Konference byla organizována především pro zdravotní sestry, lékaře, ale také pro další zájemce z odborné i laické veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …