Královéhradecký kraj: Česko-polské pomezí má zatraktivnit obnovená hřebenovka

30.06.2017 9:59

Královéhradecký kraj spolu s dalšími partnery předloží v září projekt Česko-polské hřebenovky. Ten při celkových nákladech přes 3,5 milionu eur počítá s výstavbou 11 nových rozhleden, dvou informačních center a další turistické infrastruktury a také s novým značením hřebenové trasy od Sněžky po Praděd. Součástí projektu je také všestranná propagace.

Královéhradecký kraj: Česko-polské pomezí má zatraktivnit obnovená hřebenovka
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vedoucí partner projektu, kterým je sdružení Euroregion Glacensis, koordinuje aktivity dalších 17 partnerů. Mezi nimi připadá důležitá role Královéhradeckému kraji.

„Podstatná část hřebenovky prochází naším krajem. Její trasu chceme ve spolupráci s Klubem českých turistů nově proznačit. Královéhradecký kraj se dále zavázal zpracovat mapové podklady celého území zapojeného do projektu, tedy i území ostatních krajů a části Dolnoslezského vojvodství,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Vedoucí partner projektu se snaží zrealizovat myšlenku na obnovu historické hřebenové trasy již delší dobu. „Při prvním podání žádosti náš projekt neuspěl. Všichni partneři se ale rozhodli ve své účasti pokračovat a usilovat o jeho realizaci, protože se jedná o unikátní projekt veřejného zájmu. Plnou projektovou žádost hodláme předložit v termínu do konce září,“ popisuje Jaroslav Štefek, sekretář Euroregionu Glacensis.

Vybudování turistické infrastruktury budou mít v případě přijetí žádosti na svých bedrech především obce na obou stranách hranice. Podél ní tak bylo obnoveno šest historických rozhleden a postaveno pět nových. Možnost dalekých rozhledů by se turistům naskytla například na Velké Deštné, Vrchmezí, Jagodnej nebo Klodzkej Górze.

„Zajímavým řešením je přeměna tubusu bývalé větrné elektrárny u Nového Hrádku na rozhlednu. Vedle ní má vzniknout i jedno z nových informačních center. Druhé by v Neratově spolu s obnovou Jánského mostu přes Divokou Orlici přispělo k obnově historické poutní cesty na Jagodnu,“ upozorňuje radní Pavel Hečko, v jehož gesci je mimo jiné oblast cestovního ruchu.

Celkový rozpočet projektu je přes 3 578 tisíc eur, tedy téměř 95 milionů korun. V případě jeho schválení by dotace měla činit 3 042 tisíc eur a realizace proběhnout do roku 2020. Rozhledny by měly být vybudovány během let 2018 a 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…