Královéhradecký kraj: Kraj navazuje spolupráci se Zakarpatskou oblastí

02.06.2017 12:36

Novou formu mezinárodní spolupráce navazuje vedení kraje. K současným zahraničním partnerům by mohl přibýt Ťačivský rajón v ukrajinské Zakarpatské oblasti.

Královéhradecký kraj: Kraj navazuje spolupráci se Zakarpatskou oblastí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Situace v Zakarpatské oblasti není v mnoha směrech uspokojivá, přitom zdejší oblast má značný potenciál pro růst a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Možnosti oboustranně výhodné spolupráce jsou proto značné.

Královéhradecký kraj odstartoval budoucí spolupráci se Zakarpatskou oblastí delegací pracovníků krajského úřadu v Ťačivském rajónu. „Tato oblast je součástí někdejší Podkarpatské Rusi, která byla součástí Československé republiky. Cílem návštěvy bylo poznat místní prostředí a připravit podmínky pro navázání spolupráce našeho kraje a ukrajinské Zakarpatské oblasti v mnoha směrech. Díky návštěvě nyní máme povědomí o stavu místní infrastruktury nebo fungování nemocnic, mateřských a základních škol, hasičského sboru, byla zmapována kulturní a lázeňská zařízení nebo místní přírodní a kulturní atraktivity,“ popsal hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, který má v gesci zahraniční vztahy a mezinárodní spolupráci.

Situace v Zakarpatské oblasti není v mnoha směrech uspokojivá. Tomu pak odpovídá stav místních komunikací, které jsou často v havarijním stavu. Vybavení místních nemocnic je z hlediska moderní medicíny zastaralé, sanitní vozy slouží lékařům bez potřebného vybavení. Nedostatečné je rovněž vybavení hasičských sborů, kdy chybí komunikační vybavení nebo moderní vybavené hasičské vozy a další technika. Z hlediska kvality vzdělávání nejsou školy dostatečně vybaveny výpočetní technikou, v oblasti cestovního ruchu chybí propagace. „Přitom zdejší oblast má značný potenciál pro růst, a to zejména v oblasti cestovního ruchu. Možnosti oboustranně výhodné spolupráce jsou proto značné. Můžeme ji rozvíjet na poli cestovního ruchu, kultury, folklóru a tradic, historického dědictví, podpory podnikatelského prostředí, vzdělávání nebo přímé partnerské spolupráce obcí,“ doplnil hejtman Štěpán.

Zástupci Královéhradeckého kraje naopak představili region jako takový, dále možnosti spolupráce v oblasti cestovního ruchu, možnosti využití dotačních zdrojů pro spolupráci Královéhradeckého kraje a Zakarpatské oblasti a byla představena také činnost Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách, jehož zástupci byli součástí delegace.

Se Zakarpatskou oblastí intenzivně spolupracují i další české kraje, např. Pardubický kraj nebo Kraj Vysočina.

Informace o Regionálním ukrajinském spolku ve východních Čechách najdete ZDE nebo na Facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…