Královéhradecký kraj: Krajská linka s přepisem řeči pomáhá lidem se sluchovým postižením

03.03.2021 11:48

Královéhradecký kraj na svých webových stránkách provozuje infolinku s online přepisem řeči pro osoby se sluchovým postižením. Služba pomáhá lidem s tímto hendikepem snižovat komunikační bariéry ve společnosti.

Královéhradecký kraj: Krajská linka s přepisem řeči pomáhá lidem se sluchovým postižením
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Nejvyužívanější službou v posledním roce je  telefonování s textovým záznamem řeči. Od 3. března bude na lince k dispozici nová funkce i pro osoby se  zhoršenou srozumitelností a ztrátou řeči.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

„Od 3. března bude na všech existujících informačních linkách s podporou online přepisu k dispozici nová funkce, která umožní, aby službu mohli využít i lidé se zhoršenou srozumitelností řeči či s její úplnou ztrátou. Nově svůj dotaz vepíší do speciálního řádku, ten se hned automaticky syntetickým hlasem přečte operátorovi dané infolinky a mluvenou reakci operátora přepíše profesionální přepisovatel do textové podoby,“ sděluje vedoucí Pavla Sieglová z  informačního centra. Uživatel služby si tedy může vybrat, zda bude komunikovat mluvenou češtinou nebo psanou formou. Odpověď zaměstnance úřadu bude vždy doslovně přepsána profesionálními přepisovateli, kteří dosahují rychlosti přes 500 úhozů za minutu.

Službu telefonního hovoru s textovým záznamem je možné využít i prostřednictvím mobilní aplikace eScribeDroid dostupné na Google play. Aplikace je pro osobní účely zdarma a umožňuje s podporou přepisu zavolat na jakékoliv telefonní číslo v České republice.

S touto významnou inovací v komunikaci osob se sluchovým postižením přichází sociální podnik Transkript, a to u příležitosti Mezinárodního dne sluchu. Ten připadá každoročně na 3. března a koná se pod záštitou Mezinárodní zdravotní organizace. Letos se tento den slaví po patnácté a jeho ústředním tématem je Péče o sluch pro každého.

V posledním roce je nejvyužívanější službou infolinky telefonování s textovým záznamem řeči. Telefonní hovor s textovým záznamem zpřístupňuje informační linka pomocí online přepisu, kdy je řeč volaného přepisována a zobrazována online na webové stránce organizace. Tuto službu využívají zejména nedoslýchaví, ohluchlí, senioři s poruchami sluchu nebo cizinci, kterým přepsaná řeč telefonické komunikace značně usnadňuje porozumění, a to vše v reálném čase a doslovně. Tímto mohou vést přirozený hovor obdobně jako slyšící lidé a neunikne jim žádná důležitá informace.

Využívání této služby vzrostlo o více jak 500 % v porovnání s předchozími lety, a to především v souvislosti se současnou krizí spojenou s onemocněním covid-19. Možnost telefonování s online přepisem probíhajícího hovoru je proto pro sluchově postižené občany vítaným pomocníkem. Mohou tímto způsobem získat potřebné informace například o činnosti úřadu, jeho aktuálním provozu pro vyřízení nejnutnějších záležitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…