Královéhradecký kraj: Na provoz hospiců kraj přispěje 25 milionů korun

22.01.2024 10:01 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj rozdělí mezi pět poskytovatelů hospicové péče 25 milionů korun na podporu provozu šesti hospiců v regionu. Rozdělení finančních prostředků v rámci dotačního programu pro rok 2024 schválila rada kraje. Celkovou částku kraj už v předchozích letech navýšil z důvodu inflace, a tedy i vyšších nákladů. Rozdělení financí projednají krajští zastupitelé, kteří se sejdou 29. ledna.

Královéhradecký kraj: Na provoz hospiců kraj přispěje 25 milionů korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Pro pacienty, kteří se rozhodnou i přes svůj zdravotní stav zůstat doma, s rodinou, blízkými a v prostředí, které mají rádi, je hospicová péče nenahraditelnou službou. Královéhradecký kraj provozovatele hospiců podporuje každoročně a je si vědom toho, že stabilní finanční podpora je nutná pro fungování a dobrý rozvoj těchto sociálních služeb,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za sociální oblast.

Hospicovou péči tvoří souhrn lékařských, ošetřovatelských, rehabilitačně-ošetřovatelských a poradenských činností poskytovaných vážně nemocným pacientům. Krajský dotační program je přímo určený na spolufinancování této péče o pacienty, kteří vyčerpali možnosti kauzální léčby a nyní u nich pokračuje léčba symptomatická, která u pacientů minimalizuje bolesti a mírní všechny obtíže jejich diagnózy i případné komplikace a zohledňuje potřeby.

Služby mobilního hospice každoročně využívá téměř 400 pacientů a stejný počet využívá také lůžková zařízení. V roce 2023 kraj provozovatelům hospiců rozdělil v rámci příspěvků na provoz 24,5 milionu korun.

Hospicovou péči v Královéhradeckém kraji stabilně zajišťuje pět mobilních hospiců, a to v Hořicích a Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou, Hradci Králové, Červeném Kostelci, Trutnově a jeden kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci. Kapacita pobytového hospice je 30 lůžek určených pro paliativní péči zejména o onkologicky nemocné v pokročilém stádiu.

Rozdělení dotací na podporu hospicové péče

Název poskytovatele hospicové péče

Název zařízení

Návrh dotace

Domácí hospic Duha, o.p.s.

Centrum domácí hospicové péče

2 985 000 Kč

Domácí hospic Setkání, o.p.s.

Domácí hospic Setkání, o.p.s.

1 330 000 Kč

Oblastní charita Hradec Králové

Domácí hospicová péče Hradec Králové

2 690 000 Kč

Oblastní charita Červený Kostelec

Hospic Anežky České (terénní služba)

2 505 000 Kč

Oblastní charita Červený Kostelec

Hospic Anežky České (kamenný hospic)

14 700 000 Kč

Oblastní charita Trutnov

Domácí hospicová-paliativní péče

790 000 Kč

Celkem

25 000 000 Kč

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…