Královéhradecký kraj: Nezaměstnanost klesla na nový rekord 2,7 procenta

15.07.2017 16:47

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v červnu klesla na novou nejnižší hodnotu 2,7 procenta z květnových 2,8 procenta. Počet lidí bez práce se snížil o 326 na historicky nejnižších 10.562. Počet volných pracovních míst nabízených úřady práce v červnu vzrostl o 555 na nový rekord 8337 míst. Loni v červnu nezaměstnanost v kraji činila 3,8 procenta a lidí bez práce bylo 14.289. Údaje o nezaměstnanosti zveřejnil Úřad práce ČR.

Královéhradecký kraj: Nezaměstnanost klesla na nový rekord 2,7 procenta
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Nezaměstnanost podle Úřadu práce ČR klesá především díky růstu české ekonomiky, průmyslové výroby a sezonním pracím, které jsou nyní v plném proudu. Zejména jde o stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezona. V hradeckém kraji lidé míří především do Krkonoš, což potvrzují i víkendové problémy v dopravě na přístupových cestách do hor.

Podle ředitele krajského úřadu práce Martina Horáka byl červen na trhu práce klidným měsícem bez zásadních změn a pokles nezaměstnanosti byl pokračováním trendu zahájeného v roce 2016. "Je to asi na nějakou dobu poslední snižování nezaměstnanosti. Během prázdnin čekáme spíše stagnaci, případně mírný nárůst v důsledku sezonních vlivů bez žádných velkých výkyvů," uvedl Horák.

Další vývoj bude podle něj záležet i na tom, zda si ještě zaměstnavatelé budou schopni mezi nezaměstnanými vybrat vhodné uchazeče. "Vidíme to na firemních dnech, kdy firma například hledá 15 až 20 lidí, ale podaří se jí získat jen dva až tři," uvedl Horák.

Nezaměstnanost v hradeckém kraji s výjimkou července a prosince 2016 trvale klesá od února 2016. Okres Rychnov nad Kněžnou, kde působí masivně rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, je dlouhodobě regionem s vůbec nejnižší nezaměstnaností v Česku.

Nezaměstnanost v červnu klesla ve všech pěti okresech kraje. Na Rychnovsku se nezaměstnanost snížila na nový rekord 1,2 procenta z květnových 1,3 procenta. Volných míst bylo na Rychnovsku ke konci června 1302, ale nezaměstnaných bylo jen 715. Místní lidé na pokrytí personálních požadavků automobilky a jejích subdodavatelů zdaleka nestačí. Proto za prací na Rychnovsko zatím přišlo kolem 3000 cizinců.

Hluboce podprůměrnou nezaměstnanost na úrovni dvou procent v červnu vykázal okres Jičín. V rámci celé ČR to představovalo sedmou nejnižší hodnotu. I na Jičínsku počet volných pracovních míst v červnu převážil nad počtem nezaměstnaných v poměru 1142 volných míst ku 1100 lidem bez práce. Nejvyšší nezaměstnanost v hradeckém kraji měly okresy Hradec Králové a Trutnov, a to 3,2 procenta.

Na jedno volné místo v kraji v červnu připadlo 1,3 uchazeče o práci po 1,4 uchazeče v květnu. Na Rychnovsku a Jičínsku bylo více volných míst než lidí bez práce. Naopak na Trutnovsku a Náchodsku na jednu pozici připadlo 1,7 uchazeče a na Královéhradecku 1,3 uchazeče.

V celostátním porovnání byla nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji na konci června třetí až čtvrtou nejnižší. Nižší měly jen Plzeňský kraj s hodnotou 2,5 procenta a Pardubický kraj s 2,6 procenta. Stejnou nezaměstnanost jako hradecký kraj měl Jihočeský kraj. V celé ČR v červnu klesla nezaměstnanost na čtyři procenta z květnových 4,1 procenta.

Ukazatele nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji v červnu a v květnu 2017:

(*Čísla v závorkách označují počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15 až 64 let, kteří mohou okamžitě nastoupit do práce)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…