Královéhradecký kraj: Povodňová situace se zklidňuje, mohou ještě stoupnout hladiny na středních a dolních úsecích toků

23.02.2017 13:36

Vzhledem k nočnímu vývoji, kdy došlo ke zhoršení povodňové situace na několika místech v kraji, a také vzhledem k přetrvávající výstraze ČHMÚ, kdy je pro Královéhradecký kraj stále vydána výstraha na povodňovou pohotovost, zasedala dnes ráno preventivně krajská povodňová komise. V kraji stále přetrvává třetí stupeň povodňové aktivity jen v Brodě na Labi.

Královéhradecký kraj: Povodňová situace se zklidňuje, mohou ještě stoupnout hladiny na středních a dolních úsecích toků
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Situace se začíná zklidňovat, stále ale ještě na některých místech v kraji platí třetí a druhé stupně povodňové aktivity. Dále je tu určité riziko a můžeme očekávat vzestup hladiny řek na středních a dolních úsecích toků, kdy nám stéká větší množství vody z hor a podhůří. Může také zapůsobit efekt soutoku. Preventivně jsme proto svolali krajskou povodňovou komisi, abychom si předali základní informace s Povodím Labe, Českým hydrometeorologickým ústavem a dalšími subjekty,“ řekl po jednání povodňové komise hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Nárůst odtoku v řekách byl způsoben hlavně velkým oteplením a srážkovou činností. „V horských oblastech jsme během včerejší noci zaznamenali nárůst intenzity srážek, místy až 7 mm za hodinu,“ řekl Zdeněk Šiftař, ředitel krajské pobočky ČHMÚ Hradec Králové. Srážky jsou očekávány i během dnešního dne, ovšem již v menší míře. „Denní úhrn by se měl pohybovat v číslech od jednotek do 10 mm na většině území, v horských oblastech a lokálně pak může napršet 15 – 20 mm. V porovnání se včerejškem se ale jedná o menší intenzity,“ doplnil ředitel Šiftař. Pozitivní vliv na vývoj odtokové situace bude mít ochlazení, ke kterému dojde v průběhu pátku, kdy teploty vzduchu by se měly postupně dostávat do záporných hodnot.

V současné době stále trvá třetí stupeň povodňové aktivity v Brodě na Labi. Druhý stupeň povodňové aktivity je pak vyhlášen na řece Labi, Metuji a Velké Jesenici a některá místa zvažují jejich vyhlášení.

Během noci odpouštěli vodohospodáři z Povodí Labe ze dvou přehrad, a sice z Labské přehrady a z přehrady Les Království.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…