Královéhradecký kraj: V Temném Dole začala stavba nových objektů pro krajskou záchranku

10.06.2020 19:35

Královéhradecký kraj zahájil v Temném Dole stavbu výjezdového stanoviště a školicího centra pro Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje. Sloužit bude záchranářům k rychlejším výjezdům do horských středisek východních Krkonoš. Investici spolu s vybavením střediska za 42 milionů korun včetně DPH pokryje z devadesáti procent evropská dotace, zbytek uhradí kraj. Ukončení stavebních prací je plánováno na duben 2021.

Královéhradecký kraj: V Temném Dole začala stavba nových objektů pro krajskou záchranku
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Pro záchranáře z trutnovské základny je hodně obtížné v horských oblastech dodržovat zákonem stanovený čas dojezdu na místo zásahu. Základna totiž stojí v místě s častými změnami počasí, a to především v zimě v podobě lavin, orkánů nebo masivních námraz. Výstavbou dvou nových objektů včetně garáže umožníme záchranářům snížit dojezdovou dobu do celoročně navštěvovaných středisek východních Krkonoš. Nové budovy využijeme i pro zajištění výcviku a školení personálu složek integrovaného záchranného systému,“ řekl náměstek Aleš Cabicar odpovědný za oblast zdravotnictví.

„I přes všechny překážky, které jsme museli překonat v rámci složité majetkoprávní přípravy například během jednání se Správou Krkonošského národního parku, jsme dosáhli zásadního cíle, a to začít stavět. Investici ve výši 42 milionů korun z devadesáti procent pokryje evropská dotace a zbytek uhradí kraj,“ uvedl radní Václav Řehoř s tím, že ukončení stavebních je plánováno na duben příštího roku.

V rámci projektu kraj počítá s vybudováním prostorů i pro ostatní složky integrovaného záchranného systému pro případy mimořádných událostí. Do nového objektu pořídí vybavení zhruba za 6 milionů korun včetně DPH, například nábytek, dvanáct simulátorů, na kterých budou záchranáři trénovat postupy při náhlé zástavě oběhu či kritickém stavu pacienta, nebo trenažér pro nácvik invazivních výkonů.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje disponuje 15 výjezdovými stanovišti v kraji, a to třemi v Hradci Králové, Vrchlabí, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě, Jaroměři, Broumově, Jičíně, Nové Pace, Hořicích, Novém Bydžově, Rychnově nad Kněžnou a Opočně. Nejbližší výjezdová stanice záchranky pro oblast východních Krkonoš, kde jsou velké lyžařské areály v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Malé Úpě, je právě ta v Trutnově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…