Královéhradecký kraj: Začátek modernizace rychnovské nemocnice je na dosah

30.09.2021 21:01 | Tisková zpráva

Vláda tento týden schválila poskytnutí financí na krajský projekt modernizace a dostavby nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Investici za 865 milionů korun tedy Královéhradecký kraj nebude financovat celou ze svého rozpočtu, což zvažoval v případě neschválení státem slíbené dotace. Nejprve však musí na základě výzvy podat žádost na ministerstvo pro místní rozvoj.

Královéhradecký kraj: Začátek modernizace rychnovské nemocnice je na dosah
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Jsme rádi, že vláda dostála svému slovu a schválila slíbené finance ve výši 300 milionů korun na projekt modernizace a dostavby rychnovské nemocnice. Pro Královéhradecký kraj je to jedna z klíčových investic do zdravotnické infrastruktury, která navíc navazuje na průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny, kde stát plánuje investice v celkové výši 8,5 miliardy korun. Po řadě jednání s představiteli vlády a návštěvě pana premiéra v červenci tak máme konečně jistotu, že akci za 865 milionů korun nebudeme hradit pouze z krajských peněz,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Finanční pomoc stát kraji poskytne na realizaci stavebních prací. Ty spočívají ve vybudování nového pavilonu urgentního příjmu – pětipodlažní přístavby stávajícího pavilonu DIGP – a rekonstrukci tří podlaží stávajícího objektu DIGP v areálu rychnovské nemocnice. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek.

Projekt počítá také s novým objektem medicinálních plynů, novým energocentrem a také s úpravou zpevněných ploch, komunikací, parkovacích stání a inženýrských sítí. Celkem by investice měla přijít na 865 milionů korun, z čehož 657 milionů budou stát stavební práce a 192 milionů zdravotnické technologie.

„Stavební práce chceme zahájit na jaře 2022 poté, co vysoutěžíme dodavatele. Stát dotaci rozloží do tří let, přičemž nejprve kraj obdrží 80 milionů korun v roce 2022, následující rok 120 milionů a v roce 2024 zbylých 100 milionů korun,“ doplnil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic. Stavební práce by měly trvat 24 měsíců.

Financování investice již schválilo v červnu krajské zastupitelstvo. V současné době je v přípravě schválení podmínek zadávacího řízení na výběr zhotovitele stavebních prací i na dodávku služeb technického dozoru stavby (TDS) a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP).

Nejprve ale kraj na základě výzvy podá žádost o poskytnutí dotace ze státního rozpočtu, konkrétně z kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj ČR, které peníze uvolní ve formě investiční dotace z podprogramu Podpora vládou doporučených projektů v oblasti rozvoje regionů.

Modernizace a dostavba rychnovské nemocnice je součástí třech usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se stát zavázal již v roce 2015, kdy vzniklo Memorandum o spolupráci mezi vládou ČR, společností Škoda Auto a Královéhradeckým krajem. Administraci projektu zařizuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací, oddělení průmyslových zón.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…