Královéhradecký kraj uvolní na podporu divadel, filharmonie i archeoparku třináct milionů

11.01.2023 19:38 | Tisková zpráva

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary.

Královéhradecký kraj uvolní na podporu divadel, filharmonie i archeoparku třináct milionů
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Těmto organizacím hodlá kraj na jejich provoz poskytnout souhrnnou částku přesahující 13,4 milionu korun. O tomto záměru budou ještě hlasovat krajští zastupitelé 30. ledna. „V dnešní nejisté době je finanční podpora organizací působících v oblasti kultury o to důležitější, protože jim dává jistotu pro plánování a přípravu nejrůznějších aktivit pro veřejnost. Kromě divadelního či hudebního vyžití nabízí také různé formy vzdělávacích programů nejen pro školská zařízení. Díky jedinečnému zaměření a vysoké úrovni jejich produkce jsou tyto kulturní stánky také velice atraktivním turistickým místem, což dále podporuje celý cestovní ruch v našem kraji,“ zhodnotila náměstkyně hejtmana pro oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Klicperovo divadlo v Hradci Králové získá od kraje pro letošní rok přes 3,61 milionu korun. Divadlo vzniklo v roce 1885 a profesionální soubor zde působí od roku 1949. Největší úspěchy si divadlo připsalo po roce 1989, kdy celkem čtyřikrát získalo ocenění Divadlo roku České republiky, a to na základě prestižní ankety Nadace Alfréda Radoka. Pořádá divácky atraktivní divadelní festivaly – Čekání na Václava a REGIONY. Ve foyer divadla najdete Galerii U Klicperů, která pro každou divadelní sezonu připravuje sérii výstav malířů, grafiků i sochařů. Soubor divadla působí na čtyřech scénách.

Filharmonii Hradec Králové kraj hodlá poskytnout 5,88 milionu korun. K založení tohoto hudebního tělesa došlo v roce 1978. Od roku 2005 filharmonie pořádá ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava unikátní festival Hudební fórum Hradec Králové. Spolupracuje s předními dirigenty či sólisty a je příkladným reprezentantem v zahraničí.

Divadlu Drak a jeho Mezinárodnímu institutu figurálního divadla by v letošním roce mělo připadnout přes 1,86 milionu korun. Divadlo Drak je domácí hradeckou scénou, jehož tvorba od počátku vychází nejen z tradice východočeského loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti. Za svou historii se často stalo průkopníkem nových metod a tvůrčích postupů a získalo nespočet tuzemských i zahraničních ocenění.

Archeopark Všestary by měl obdržet na svůj provoz přes dva miliony korun. Archeopark vznikl v roce 2012. Areál návštěvníkům nabízí jedinečnou expozici pravěku s názornými ukázkami dobových zvyků, řemesel a obyčejů. Stávající „pravěká vesnice“ byla rozšířena díky podpoře Královéhradeckého kraje na komplexní areál s novou budovou hlavní expozicí pravěku, budovou venkovní expozice a ukázkami pravěkých staveb, jako je neolitický dům, eneolitický dům a expozice domácího zvířectva. Součástí areálu je také sklad archeologického materiálu.

Královéhradecký zřizuje 10 příspěvkových organizací v kulturní oblasti. Vedle toho je spoluzakladatelem obecně prospěšných společností jako jsou výše zmíněná divadla, filharmonie či archeopark.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…