Křest knihy Josefa Blümla o Čeňku Zíbrtovi

08.10.2014 22:00

V neděli 12. října tohoto roku to bude přesně 150 let od narození českého národopisce Čeňka Zíbrta. Z této regionální postavy – Čeněk Zíbrt pocházel z Kostelce nad Vltavou - se rozhodlo Prácheňské muzeum oprášit nános prachu historie a výstavou „Kdyby vás tak Zíbrt viděl“ připomenout, že vedle Augusta Sedláčka má Písecko ještě jednu osobnost, která v české historické vědecké obci patří mezi ty nejvýznamnější vůbec.

Křest knihy Josefa Blümla o Čeňku Zíbrtovi
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

Na den před kulatým výročím, tedy na sobotu 11. října, nachyslalo Prácheňské muzeum program, který snad důstojně bývalého studenta píseckého gymnázia připomene. Hlavním bodem programu bude křest knihy Kulturní historik Čeněk Zíbrt, kterou napsal českobudějovický autor Josef Blüml. Kniha vychází i díky editorské práci jeho manželky Dagmar, vydavatelem je Společnost pro kulturní dějiny v Českých Budějovicích.

Program však odstartuje již dopoledním předáním čáslavské kalvy táborským bratřím, kteří si pro ni přijedou na nádvoří píseckého hradu kolem desáté hodiny. Jejich následný průvod městem pak nebude bez komplikací, na Havlíčkově náměstí si na ně počkají zdejší katoliční rytíři. Odpolední část pak zahájí ve 13 hodin na nádvoří muzea folklorní soubor Kovářovan. Následné představení knihy doprovodí dudácká muzika, pak bude autogramiáda a možnost zúčastnit se komentovaných prohlídek výstavou. Od 15 hodin se představí pražské divadlo U mokrého stolu s inscenací „Byl jednou jeden Emerich Rath“, která zavzpomíná na začátky lyžování u nás a upozorní, že Zíbrt se jako jeden z prvních v Čechách věnoval historii her a sportování. Hra o známém tragickém příběhu Hanče a Vrbaty zároveň připomene, že Čeněk Zíbrt založil krkonošské muzeum ve Vysokém pod Jizerou. Na 16. hodinu je pak nachystáno vystoupení jednoho z nejlepších souborů interpretujících hudbu 17. a 18. století u nás - souboru Ritornello, s charismatickým Michalem Pospíšilem v roli hlavního kapelníka. Soubor, který se naposledy v Písku představil v loňském roce při muzejní noci, kdy mimo jiné vedl průvod městem k soše svatého Jana Nepomuckého na Kamenném mostě, nyní představí méně vážný repertoár odkazující na dílo Čeňka Zíbrta „Veselé chvíle v životě českého lidu ve skutek uvedené – posvícení.“

Součástí programu je i setkání absolventů oboru kulturní historie, který vznikl v 90. letech 20. století při pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Obor, kterému dal teoretický základ před více než sto lety právě Zíbrt, vychoval na sto padesát studentů, z nichž celá řada dnes působí v písecké kulturní sféře, za všechny jmenujme například ředitele knihovny Romana Duba či památkáře Martina Zemana. Program se koná za pomoci města Písku a Jihočeského kraje. Vstupné do muzea bude ten den od 13 hodin zdarma, jen koncert Ritornella bude za symbolických 20 Kč. Připraven je i dětský koutek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…