Kurzy třetího věku na Univerzitě obrany předávají vědomosti i nejstarší generaci

14.01.2018 18:35

Osm desítek seniorů dvakrát měsíčně navštěvuje Kurz třetího věku v hlavním sále Klubu Univerzity obrany v Brně. Do konce zimního semestru zbývají ještě dvě přednášky. Ta poslední se věnovala tématu média a komunikace AČR a před posluchači s ní vystoupil Jan Plachý z Vojenského historického ústavu.

Kurzy třetího věku na Univerzitě obrany předávají vědomosti i nejstarší generaci
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Na stará kolena chci nějakým způsobem využít kapacitu svého mozku,“ uvedl důvod své přítomnosti v sále Klubu Univerzity obrany v brněnské Šumavské ulici Jan Chyťa, který je pravidelným účastníkem přednášek.

Jan Plachý z Vojenského historického ústavu při přednášce čerpal z bohatých zkušeností, které získal při práci na různých pozicích ve zpravodajství České televize. „Bavili jsme se o klasických elektronických médiích, on-line prostoru, webech a dalších prostředcích, které souvisejí s přenosem informací,“ shrnul Plachý obsah vystoupení.

Nevyhnul se ani problematice dezinformačních kampaní a účelově zkreslených informací, které právě senioři bez znalosti mediální scény nemusí vždy správně identifikovat. „Je na to jednoduché pravidlo, které já sám používám, a to je ověřování informací z více zdrojů,“ doporučil posluchačům Jan Plachý.

Motivace ke společenské aktivitě

Kromě získání poznatků z přednášek je druhým efektem pro účastníky Kurzu třetího věku i motivace k větší společenské aktivitě. Kurz třetího věku mohou zájemci navštěvovat zdarma a při splnění sedmdesátiprocentní účasti obdrží certifikát o jeho absolvování.

„Všechny přednášky jsou přínosné, zejména ty, které se týkají lidského zdraví, což je v našem věku pochopitelné, a potom jsou to přednášky, které představují moderní technologie a techniku, které se využívají ve vojenství. Taková byla i zatím ta poslední na téma nanotechnologií v protichemické obraně, kterou přednesl docent podplukovník Pavel Otřísal z Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení,“ popsal náplň Kurzu třetího věku docent Jaroslav Kalous.

Dvě přednášky

Specificky vojenskou tématiku budou mít i zbývající dvě přednášky zimního semestru. Prostředky C4ISTAR a jejich využití v operacích představí Josef Říha a o poznatky z vedení boje v zastavěných prostorech na základě zkušeností z konfliktů v Sýrii a Iráku se podělí kapitán Miroslav Polách.

Volba zajímavých témat se nepochybně projevuje i na rostoucím zájmu o kurz ze strany veřejnosti, především pak těch posluchačů, kteří nejsou spjati s resortem obrany. „Jsem rád, že se počet účastníků ve srovnání s předchozím rokem téměř zdvojnásobil," uvedl v září při zahájení zimního semestru prorektor pro vzdělávání a záležitosti studentů Univerzity obrany docent Marek Sedlačík, jehož velké podpoře se kurz těší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…