Kverulant: Ministerstvo školství financuje komunistickou organizaci Pionýr

04.08.2020 20:33

Kverulant.org odhalil, že Ministerstvo školství každoročně vyplácí komunistické organizaci Pionýr desítky milionů korun. Ministerstvo však tají, kdo o dotacích rozhoduje a jaký je jejich přesný účel. Kverulant se s tímto stavem nechce smířit a bude se problematice neprůhledného rozdělování dotací na MŠMT pečlivě věnovat. Jeho cílem je přimět MŠTM k nastavení jasných a transparentních pravidel na rozdělování peněz v této oblasti.

Kverulant: Ministerstvo školství financuje komunistickou organizaci Pionýr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Razima, ředitel neziskové organizace Kverulant

Ministerstvo školství (MŠMT) každoročně dotuje organizace pracující s dětmi. Pro rok 2020 bylo schváleno 95 dotací skoro za čtvrt miliardy korun.  Příjemci těchto peněz jsou rozděleni do čtyř kategorií. Ti z první kategorie si mezi sebe rozdělí nejvíce peněz. V tomto roce téměř 150 milionů. V první kategorii jsou organizace jako Junák, ale i málo známé organizace, jako je občanské sdružení Kadet nebo Hudební mládež. Mezi automaticky podporovanými organizacemi je i notoricky známý komunistický Pionýr. Ministerstvo však nikde neuvádí, kolik kdo přesně dostal a na co. Proto Kverulant nedávno položil ministerstvu dotaz dle zákona, kterým se pokouší získat úplný výčet všech příjemců, přesné částky dotací a jejich účel.

Ministerstvo mu nedávno sdělilo, že pokud mu za tyto informace nezaplatí 3020 korun, nic nedostane. Kverulant z více než desetileté zkušenosti ví, že je to téměř jistě proto, že ministerstvo má co tajit, a tak zaplatil. Ani to však nepomohlo.  Ministerstvo mu nyní sdělilo, že mu neposkytne ty nejdůležitější informace. Neposkytne mu kopie všech úspěšných grantových žádostí a ani mu nesdělí, kdo sedí v komisi, která rozhoduje o udělení dotace, tedy kdo je jmenovitě v komisi. Dokonce mu ani nesdělí, kdo tuto komisi vybírá.

Kverulant je přesvědčen, že důvodem tohoto utajení je to, že člen komise je i přímý zástupce Pionýra, a že dotace jsou poskytovány nikoliv na základě kvality grantových žádosti, nýbrž o všem rozhodují známosti a úplatky. Jak jinak by bylo možné, že relativně malý, krajně levicový Pionýr dostal podle výroční zprávy od MŠMT v roce 2019 dotace v hodnotě 35 milionů korun? Kverulant se s tímto stavem nechce smířit a bude se problematice neprůhledného rozdělování dotací na MŠMT i nadále pečlivě věnovat. Jeho cílem je přimět MŠTM k nastavení jasných a transparentních pravidel na rozdělování peněz v této oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…