Kybernetických útoků přibývá, zabezpečení však stále pokulhává

05.12.2013 12:38

Kybernetických útoků na české banky, úřady a firmy přibývá. S rostoucí závislostí celé společnosti na informačních technologiích vzrůstá i riziko jejich zneužití. Nejen významné instituce, ale ani menší firmy či domácnosti proto nesmí nadále podceňovat zabezpečení. Vyplývá to ze zkušeností počítačových expertů a rovněž z nedávno publikované zprávy Vojenského zpravodajství. Ta zmiňuje stále propracovanější a hojnější případy kybernetických útoků a počítačové špionáže.

Kybernetických útoků přibývá, zabezpečení však stále pokulhává
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Vojenské zpravodajství zaznamenalo zvýšenou snahu o průnik do systémů ministerstva obrany a Armády ČR už v roce 2012. Kybernetické útoky za použití sofistikovaných virů pak prokázaly narůstající schopnost hackerů působit proti kritické národní infrastruktuře. „Vojenské zpravodajství hodnotí, že rozsah i frekvence aktivit těchto subjektů budou strmě narůstat podobně jako kybernetický potenciál ozbrojených sil řady států. Kybernetické útoky budou propracovanější, čímž porostou náklady na ochranu proti nim a na odstranění jejich následků,“ varuje dokument Vojenského zpravodajství.

Nebezpečí vnímá i široká veřejnost, což dokazují výsledky průzkumu Eurobarometr, zveřejněné v listopadu Evropskou komisí. Podle 76 % respondentů se v uplynulém roce zvýšila pravděpodobnost, že se člověk stane obětí kyberkriminality. Již 12 % uživatelů internetu čelilo napadení své e-mailové schránky nebo účtu na sociálních sítích, 7 % se jich stalo obětí podvodu v souvislosti s on-line použitím kreditní karty nebo bankovního účtu.

„Česko na vzrůstající rizika reagovalo zřízením Národního centra kybernetické bezpečnosti, které spadá pod Národní bezpečnostní úřad. Připravuje se i speciální zákon, který by měl zajistit minimální opatření a postupy při případných útocích. V Česku totiž nyní neexistuje jednotný způsob stanovení bezpečnostních standardů, způsobů varování a řízení rizik,“ řekl Jiří Vytlačil ze společnosti Servodata, která dodává informační a komunikační řešení se zaměřením na podnikovou infrastrukturu. „Snaha o sjednocení je vzhledem k existujícímu nebezpečí logická,“ dodal Jiří Vytlačil.

Stanovit přesnou výši škod způsobených hackery a kyberšpiony je takřka nemožné. Celosvětové odhady se pohybují v řádu desítek až stovek miliard dolarů ročně. Útočníci se zaměřují na bankovní databáze či kódy kreditních karet, dále též na duševní vlastnictví a důvěrné informace z oblasti průmyslu a byznysu. Podle zprávy Symantec Internet Security Report 2013 je nejvíce ohrožen výrobní sektor s 24 % případů kybernetických útoků, následuje finanční sektor, služby a vládní instituce. Statistiky také například naznačily, že antivirový systém používá pouze menšina uživatelů tabletů a chytrých mobilních telefonů. Přitom i z nezabezpečeného firemního nebo soukromého telefonu dokáže hacker získat mnoho zneužitelných údajů.

Kybernetické útoky a počítačová špionáž jsou celosvětovým problémem. Některé vlády dokonce hackery využívají pro své politické zájmy. Například Čína podle zprávy amerického Kongresu dlouhodobě útočí na americké instituce a obchodní firmy. Specializovaný útvar čínské armády prý zaměstnává tisíce lidí, jejichž cílem je získávat v zahraničí cenná data. Čína však tato obvinění popírá. K potenciálním kybernetickým mocnostem řadí odborníci také Írán a KLDR.

„Vládní úřady a privátní firmy v západních zemích proto mobilizují experty pro boj s internetovou zločinností. Kybernetický prostor nezná hranic, otázky bezpečnosti je proto nutné řešit z mezinárodního pohledu,“ podotkl Jiří Vytlačil se společnosti Servodata. Na evropském kontinentu koordinuje postup národních vlád i administrativa v Bruselu. „Abychom přišli na kloub organizované trestné činnosti na internetu, musíme posílit spolupráci v rámci Evropy a využít hlavně Evropské centrum pro boj proti kyberkriminalitě,“ uvedla aktuálně Cecilia Malmströmová, komisařka EU pro vnitřní věci.

Česko čelilo dosud největší vlně útoků hackerů letos v březnu. Takzvané útoky typu DDoS se zaměřily na zpravodajské servery, internetové stránky bank, operátorů a dalších institucí. Policii se nepodařilo vypátrat viníky a případ byl po půl roce odložen kvůli důkazní nouzi. Útoky DDoS spočívají ve vysílání obrovského množství požadavků na konkrétní webové stránky, dokud server nezkolabuje. Patří k častým typům kybernetické hrozby, proto se na ně zaměřují i vědci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…