LED diody: SMD versus COB – kterou vybrat?

03.10.2022 10:39 | Komerční článek

Světla LED se neustále zdokonalují, aby se dosáhlo lepšího využití, větší všestrannosti a efektivnějšího využití energie. Různé modely LED diod jsou ve srovnání s tradičními žárovkami velmi oblíbené, a to především proto, že vydrží svítit přibližně 25krát déle při nižší spotřebě energie.

LED diody: SMD versus COB – kterou vybrat?
Foto: wikipedia
Popisek: Žárovka

LED diody se dodávají v různých modelech. Porovnejme si LED světla COB vs. SMD, nebo než se podíváte na rozdíl mezi LED diodou COB a SMD.
 
Můžete si vybrat mezi typy SMD vs. COB, například v závislosti na vašich potřebách energetické účinnosti a všestrannosti. LED světla COB vs SMD se liší svými vlastnostmi a polovodiči.
 
Kvalitní SMD diody lze zakoupit na webových stránkách Společnosti TMD.
 
SMD vs COB: Co je SMD?
 
LED diody SMD, neboli "Surface Mounted Device" v angličtině, jsou nejběžnější LED diody na trhu. Čip LED je trvale připevněn k desce s plošnými spoji a je velmi oblíbený díky své univerzálnosti. Najdete je v žárovkách a světelných řetězcích, a dokonce i v notifikační diodě na mobilním telefonu.
 
Čipy SMD LED se vyrábějí v různých velikostech. Do SMD LED se vejdou čipy se složitým designem, například SMD 5050, který je široký 5 mm. Naproti tomu SMD 3528 jsou široké 3,5 mm. Čipy SMD jsou malé, téměř se blíží designu plochého, čtvercového počítačového čipu.
 
Jedním z výrazných rysů čipů LED SMD je počet kontaktů a diod, které mají.
 
Čipy SMD LED mohou mít více než jen dva kontakty (tím se liší od klasických LED DIP). Na jednom čipu mohou být až 3 diody, přičemž každá dioda má samostatný obvod. Každý obvod by měl jednu katodu a jednu anodu, což vede ke 2, 4 nebo 6 kontaktům v čipu.
 
Tato konfigurace je důvodem, proč jsou čipy SMD univerzálnější (porovnání SMD vs. COB). Čip může obsahovat červenou, zelenou a modrou diodu. S těmito třemi diodami již můžete vytvořit prakticky jakoukoli barvu pouhým nastavením výstupní úrovně.
 
Čipy SMD jsou také známé tím, že jsou jasné. Mohou produkovat 50 až 100 lumenů na watt.
 
SMD vs COB: Co je COB?
 
Jedním z nejnovějších vývojových trendů v oblasti LED je technologie COB, neboli "Chip on Board" v angličtině, která je krokem vpřed k efektivnějšímu využívání energie. Stejně jako SMD mají i čipy COP více diod na jednom povrchu. Rozdíl mezi světlem LED COB a SMD je však v tom, že LED COB mají více diod.
 
Čipy COB mají obvykle 9 nebo více diod. Čipy COB mají také pouze 1 obvod a 2 kontakty, bez ohledu na počet diod. Tato jednoduchá konstrukce obvodů je důvodem panelového vzhledu světla COB LED (světlo SMD naproti tomu vypadá jako soubor menších světel).
 
Na rozdíl od SMD však COB LED diody nelze použít k vytvoření žárovek nebo světel měnících barvu. Důvodem jsou pouze 2 kontakty a 1 obvod. K vytvoření efektu změny barvy je zapotřebí více kanálů pro nastavení. Z tohoto důvodu jsou světla COB LED účinná v jednobarevných aplikacích, ale ne v univerzálnější technologii.
 
Dalším aspektem rozdílu mezi LED diodami COB a SMD je spotřeba energie. COB je známá lepším poměrem světelného toku na watt a tepelnou účinností. To má hodně společného s konstrukcí LED diod COB a chladicím keramickým substrátem čipů.
 
Dříve byly těžké technologie, jako jsou bodová a záplavová světla vyrobená s LED diodami, nestandardní, protože k vytvoření tak vysokého světelného toku byste potřebovali více zdrojů LED.
 
Nyní však čipy COB dokáží vyprodukovat velké množství lumenů s menším množstvím energie. Najdete je v nejrůznějších žárovkách a aplikacích, například v blesku mobilního telefonu nebo fotoaparátu point-and-shoot. Její dosah je vyšší, minimálně 80 lumenů na watt.
 
Elektronické součástky od společnosti TME
 
Tme.eu je rodinná firma, která vznikla v roce 1990 v polské Lodži a vyvinula se z maloobchodu, který nabízel elektronické součástky pro servisní a drobné výrobní účely. Po dvou letech TME připravila svůj první katalog a zahájila na tehdejší dobu inovativní zásilkový prodej součástek.
 
Nyní TME představuje moderní logistické centrum se skladem, které od té doby prošlo již několikerým rozvojem. Společnost zaměstnává více než 560 zaměstnanců ve své centrále v Polsku a v dceřiných společnostech v mnoha dalších zemích.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…