LIBERTY Ostrava: Nové podrobnosti optimalizačního plánu

19.12.2023 15:51 | Tisková zpráva

LIBERTY Ostrava dnes svým hlavním partnerům představila podrobnosti optimalizačního plánu, který zlepší provozní, obchodní a finanční výsledky společnosti. Tento plán by měl vést k úplnému splacení pohledávek věřitelů společnosti LIBERTY Ostrava a získal již podporu významného věřitele.

LIBERTY Ostrava: Nové podrobnosti optimalizačního plánu
Foto: Liberty Ostrava
Popisek: Logo společnosti Liberty Ostrava

Společnost se v lednu chystá zahájit proces znovuzprovoznění vysoké pece č. 3. V následujících měsících pak zvýší výrobu v souladu s očekávaným oživením evropského trhu s ocelí.

Optimalizační plán se zaměřuje na úsporu financí prostřednictvím dočasného přerušení výroby některých produktů, po kterých je nízká poptávka, jako je například válcovaný drát. A zároveň se soustředí na výrobky s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou bezešvé a spirálově svařované trubky, silniční svodidla, důlní výztuže a závitové tyče, po kterých je vysoká poptávka.

Společnost bude využívat aktuální situace na evropském trhu, a to prostřednictvím výhodných nákupů ocelových polotovarů (předlitků), ze kterých bude válcovat finální výrobky, jako jsou za tepla válcované svitky. Společnost rovněž nyní analyzuje možnosti využití svých koksárenských provozů, jelikož se evropský trh potýká s vážnými problémy spojenými s převisem nabídky koksu. To znamená, že je v současné době pro společnost mnohem levnější nakupovat koks na trhu než ho vyrábět v ostravské huti.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí

Optimalizační plán představuje řešení, jak dosáhnout ziskovosti a splácet závazky vůči věřitelům prostřednictvím výrazné podpory ze skupiny LIBERTY Steel, bez nutnosti výraznějšího externího financování. Kromě toho plán počítá s dalšími možnostmi včetně vstupu externích strategických partnerů a prodeje nevyužitých pozemků a budov.

Společnost bude usilovat o úpravu smlouvy s hlavním dodavatelem energií s cílem nakupovat u něj za běžné tržní ceny. Naše společnost již soudu navrhla jmenování předběžného insolvenčního správce tohoto dodavatele, aby usnadnila jednání, jejichž cílem je nalezení takového společného řešení, které povede k udržitelnému fungování obou podniků.

Společnost je stále solventní a bude i nadále zaměstnancům vyplácet mzdy a plnit své závazky vůči zákazníkům. Pomáhá jí v tom tým mezinárodních odborníků, který pracuje v sídle společnosti zde v Ostravě.

Ajay Aggarwal, prezident skupiny LIBERTY Steel pro Evropu a předseda představenstva společnosti LIBERTY Ostrava, uvedl: "Představili jsme našim partnerům podrobnosti naše optimalizačního plánu. Jsme přesvědčeni, že tento plán, který byl vypracován na základě komplexní revize našeho podnikání a situace na trhu, je nejlepší cestou k udržitelné budoucnosti naší společnosti a také pro naše zaměstnance, věřitele a partnery. Jsme připraveni na intenzivní spolupráci se všemi partnery při realizaci tohoto plánu během nadcházejících měsíců."

LIBERTY Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 mil. tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a ropném a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců. Díky nadstandardní ekologizaci vyrábí své výrobky s minimálním možným dopadem na životní prostředí. Huť patří do skupiny LIBERTY Steel Group.

Skupina LIBERTY Steel plánuje v následujících osmi letech investovat do přeměny LIBERTY Ostrava v uhlíkově neutrálního výrobce surové oceli. Klíčová bude výměna stávajících čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece. Nové pece dodá na základě podepsané smlouvy společnost Danieli, přední světový výrobce strojů a průmyslových zařízení. Při slavnostním podpisu smlouvy uzavřela LIBERTY Ostrava také partnerství s ČEZ ESCO, jehož cílem je společně hledat a vyvíjet technologie v oblasti obnovitelných zdrojů energie a vodíku, a zahájila činnost Nadace GFG v České republice.

Součástí transformace bude kromě modernizace ocelárny také rozsáhlá modernizace válcoven, která zlepší kvalitu oceli a rozšíří portfolio výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Součástí investičního programu bude také výstavba elektráren vyrábějících elektřinu z obnovitelných zdrojů a také rozvoj GREENSTEEL Akademie, jejímž cílem je zvyšovat kvalifikace stávající pracovní síly a povzbudit zájem nových lidí o práci v ocelářství.

LIBERTY Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, patřícího rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize: ocelářskou LIBERTY Steel Group, hliníkářskou ALVANCE Aluminum Group a energetickou SIMEC Energy Group, které sdílejí stejné hodnoty a usilují o dlouhodobě udržitelnou budoucnost pro průmysl i společnost. GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD.Více informací najdete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …