Lékaři a zdravotní sestry FN Brno přepsali dějiny medicíny

02.09.2019 13:07

117 dnů udrželi vitální funkce u gravidní ženy ve stavu mozkové smrti. Poté porodila zdravou holčičku. Tento případ je unikátní nejen v českém, ale také světovém měřítku. Dle informací lékařů Fakultní nemocnice Brno se totiž nikde jinde na světě doposud nepodařilo realizovat setrvání dítěte v matce téměř až do donošenosti.

Lékaři a zdravotní sestry FN Brno přepsali dějiny medicíny
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Případ je tedy raritní a bezesporu se zapíše do dějin české, ale i světové medicíny. Zároveň potvrzuje obrovskou sílu počínajícího lidského života a obrovskou sílu těla matky, které danou situaci dokázalo za pomoci lékařů a zdravotních sester skvěle zvládnout a darovat dítěti život, i přes svou vlastní mozkovou smrt.

Sedmadvacetiletá žena byla v 16. týdnu gravidity s anamnézou arteriovenozní malformace s projevy epilepsie letecky transportována dne 21. 4. 2019 na Oddělení urgentního příjmu FN Brno poté, co byla nalezena v bezvědomí. Záchranáři udrželi dechovou aktivitu. Po vyšetření na CT bylo zjištěno objemné krvácení do levé mozkové hemisféry. Zhruba v 16 hodin vymizela spontánní dechová aktivita a klinické neurologické vyšetření potvrdilo areflexii, tedy smrt mozku. Tato byla následně potvrzena vyšetřením a vymizením mozkových potenciálů.

Od tohoto okamžiku vyvinuli lékaři spolu s nelékařskými zdravotními pracovníky Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Brno a LF MU spolu s lékaři Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno a LF MU veškeré úsilí o to, aby u ženy zajistili stabilizaci vitálních funkcí a mohl se tak i nadále zachránit plod v těle matky.

Byla zavedena komplexní dlouhodobá resuscitační péče, která standardně zahrnuje péči o srdeční činnost, plicní a ledvinné funkce. Nedílnou součástí byla maximální snaha o zachování integrity kožního povrchu a prevence infekčních komplikací. Speciální pozornost pak byla věnována problematice výživy tak, aby byly zabezpečeny nejen energetické potřeby matky, ale zejména optimální růst a vývoj plodu.

V pondělí 24. 6. 2019 potvrdilo gynekologické konzilium váhu plodu 980 g s nadějí, že se vyvíjí. Žena byla lékaři a zdravotními sestrami pravidelně sledována, došlo k indikaci mnoha léků a dalších vyšetření, které měly za cíl udržet život plodu v těle.

V červenci se ukazovala naděje, že lékaři Fakultní nemocnice Brno nastavili péči o ženu dobře, neboť plod nabíral svoji váhu.

V polovině července to bylo 1500 g s fyziologickým nálezem. Obětavou a profesionální práci odváděl tým nelékařských zdravotních pracovníků. V polovině měsíce, tedy 15. srpna 2019 na Den Brna, byla v dopoledních hodinách na Centrálních operačních sálech FN Brno ukončena gravidita ve 34+3 týdnu a to císařským řezem. Malá holčička měla 2130g a 42 cm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…