Lékaři na pardubickém zámku diskutovali se známým chirurgem Pavlem Pafkem

29.05.2017 10:40

Na pardubickém zámku se ve středu 24. května uskutečnil diskusní večer s věhlasným chirurgem, profesorem Pavlem Pafkem.

Lékaři na pardubickém zámku diskutovali se známým chirurgem Pavlem Pafkem
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Pokrok v medicíně a jeho důsledky. To byl název diskuzního večera v prostorách Rytířských sálů Zámku Pardubice. Hostem se stal známý chirurg profesor Pavel Pafko, do jehož rukou se svěřil i bývalý prezident Václav Havel.

Diskuzní večer, kterého se zúčastnili hosté především z řad lékařů a odborníků, zahájil dlouholetý přítel Pavla Pafka emeritní přednosta Chirurgické kliniky Pardubické nemocnice Karel Havlíček. V zajímavé a bezprostřední diskuzi, které předcházelo vystoupení komorního souboru Syrinx, se Pavel Pafko mimo jiné například podělil o své profesní poznatky a poukázal na celkově velmi dobrou úroveň zdravotní péče v ČR při relativně slabém financování ze strany státu a chybějící možnosti spoluúčastí ze strany pacientů.

„Velmi si vážíme, že pan profesor Pafko přijal naše pozvání. Je nejen mezinárodně uznávaným chirurgem, ale i obrovskou osobností s velkým rozhledem a zajímavými názory. Bylo určitě nesmírně pozitivní pro nás i naše kolegy s ním diskutovat. Nebojí se řadu problematických záležitostí v českém zdravotnictví pojmenovat naprosto jasně, rovněž tak dokáže na základě poznatků z minulosti vysvětlit svůj pohled na další vývoj v medicíně. Jsem přesvědčen, že setkání s tímto vynikajícím odborníkem a skvělým člověkem muselo každého účastníka této akce obohatit,“ pronesl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

„Smyslem pozvání pana profesora Pafka k nám do Pardubického kraje bylo nabídnout lékařům našich nemocnic, a nejen jim, příležitost pro společné osobní setkání a zamyšlení se nad přínosy i mezerami pokroku v medicíně, jednoduše řečeno nad tím, co naše zdravotníky spojuje nebo trápí,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. „Jsem velmi rád, že nás svou přítomností a zkušenostmi obohatil člověk, který svým lékařským umem zlepšil život už více než třinácti tisícům pacientů,“ dodal radní Valtr.

V průběhu diskusního večera se profesor Pafko dotkl řady aspektů českého zdravotnictví. Například se věnoval možnému vývoji medicíny a nevyhnutelnosti pokračování specializace v jednotlivých oborech. „Profesor Thomayer na přelomu 19. a 20 století napsal učebnici interny sám. V té době byla její součástí třeba i neurologie. Poslední učebnici tohoto oboru už pracovalo několik desítek autorů, každý napsal jednu kapitolu věnující se určitě oblasti. Z toho je vidět, kam směřuje specializace,“ uvedl v diskusi profesor Pafko. „Markantně je to vidět i na oboru, který mi je nejbližší. Všeobecná chirurgie tak, jak ji znaly generace lékařů přede mnou nebo já ve svých začátcích, už vlastně neexistuje. Specializace je naprostou nutností a trendem moderní medicíny. V dnešní době již není možné na každém chirurgickém pracovišti dělat všechny chirurgické výkony. Profitovat z toho může především pacient. Dostane se k erudovanému odborníkovi, který provádí desítky či stovky daných výkonů. A nikoliv k lékaři, který sice umí operovat vše, ale každý výkon provádí jen párkrát za rok,“ dodal Vladimír Ninger, člen představenstva Nemocnice Pardubického kraje pro zdravotnický segment.

„Pan profesor Pafko se v diskusi věnoval ožehavým otázkám českého zdravotnictví, například otázkám financování rezortu, nedostatku lékařů a zdravotního personálu v českém zdravotnictví i  možným výhledům a trendům do budoucnosti,“ řekl mluvčí Nemocnice Pardubického kraje a.s. Petr Husák  a dodal, že české zdravotnictví si  přes častou kritiku v celosvětovém srovnání vede velice dobře, což při diskuzi potvrdil i profesor Pavel Pafko, který upozornil na to,  že ze všech 28 členů OECD se v porovnání kvality zdravotnických výkonů vůči vynaloženým finančním prostředkům  české zdravotnictví umístilo na velmi pěkném třetím místě.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…