Lesníci spustili nový portál, pomáhající zejména drobným vlastníkům lesů v boji s dopady sucha a kůrovcovou kalamitou

02.04.2019 12:03

V souvislosti s dopady sucha na lesní porosty a rozvojem bezprecedentní kůrovcové kalamity na většině území České republiky spustily Lesnická práce s.r.o a PEFC Česká republika s odbornou garancí Lesní ochranné služby VÚLHM, v.v.i. nový informační portál určený především drobným vlastníkům lesů.

Lesníci spustili nový portál, pomáhající zejména drobným vlastníkům lesů v boji s dopady sucha a kůrovcovou kalamitou
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Web NEKRMBROUKA.CZ přináší jednoduché a srozumitelné informace, jak postupovat v ochraně lesa a je jedním z kroků, jak plošně zapojit maximum vlastníků do boje s kůrovcovou kalamitou.

„V České republice je více než 300 tisíc drobných vlastníků, kteří obhospodařují téměř třetinu lesů. Často jim ale chybí informace, jak v kalamitní situaci co nejefektivněji postupovat nebo kde hledat pomoc. Právě dostupnost srozumitelných informací považujeme za nezbytnou součást úspěšných snah o omezení dopadů sucha a následné kůrovcové kalamity na celou společnost,“ říká Stanislav Slanina, výkonný ředitel PEFC ČR.

„Kalamitní situace se rozvinula na téměř celém území našeho státu. Je proto naprosto klíčové, aby s kůrovcem bojovali všichni, i ti nejmenší vlastníci lesů. V současnosti je kůrovec extrémně přemnožen a stromy jsou oslabeny suchem. Zanedbání péče i o malý kus lesa znamená ohrožení lesů v širokém okolí,“ říká spoluautor projektu Jan Příhoda.

Portál NEKRMBROUKA.CZ obsahuje stručné informace o rozvoji a dopadech kůrovcové kalamity a konkrétní návody, jak postupovat v ochraně lesa proti kůrovcům, v zimním a letním období.

Je strukturován do třech hlavních informačních částí:

  • Základním informačním blokem je takzvané kůrovcové kalamitní desatero, kde jsou jednoduchými formulacemi popsány základní kroky ochrany porostů před kůrovci.
  • Textovou část doplňuje praktický videonávod, zaměřený na postupy dostupné pro drobné vlastníky.
  • Pro řešení konkrétních problémů je v rámci tohoto projektu naplánováno také telefonické poradenství v podobě tzv. kůrovcové linky (jeho plné spuštění bude záviset na finanční podpoře projektu).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…