Lesy ČR: D. Szórád v Bruselu - „V lesích se jen nehospodaří, slouží také veřejnosti. To je třeba ekonomicky zhodnotit

01.03.2018 15:18

Opatření spojená se změnami klimatu, výzva více využívat dřevo a biomasu jako ekologickou alternativu fosilních nerostných surovin, ekonomické vyčíslení funkcí lesa a další společná témata projednali zástupci evropských státních lesů 26. února v Bruselu. Na dvanácté valné hromadě asociace sdružující státní lesnické podniky Evropy zvané EUSTAFOR zastupoval Českou republiku Daniel Szórád, generální ředitel podniku Lesy ČR.

Lesy ČR: D. Szórád v Bruselu - „V lesích se jen nehospodaří, slouží také veřejnosti. To je třeba ekonomicky zhodnotit
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Asociace patří k nejvýznamnějším partnerům evropských komisí pro zemědělství a rozvoj venkova, životní prostředí či energetiku. Letošní návrhy Evropské unie k většímu využití dřeva v Evropě patří k aktuálním prioritám EUSTAFORu. „Dřevo a biomasa je nedoceněnou alternativou fosilních nerostných surovin. Potenciál evropského lesního hospodářství zatím v tomto směru zcela nevyužíváme. Je třeba investovat do nových a šetrných technologií. Čím více se bude dřevo využívat například ve stavebnictví, tím více v něm zůstane škodlivého oxidu uhličitého, takže se zlepší životní prostředí,“ uvedl Daniel Szórád.

Hovořilo se také o adaptaci lesních porostů na dramatické změny klimatu a další kalamitní situace. Stejně jako čeští lesníci totiž řeší změny klimatu a s tím související sucho a kůrovcové kalamity i jejich kolegové v Evropě. „V každé zemi volí adekvátní přístup, ale s přírodními změnami se potýkají všichni,“ řekl Szórád.

Cílený rozvoj protierozních, vodohospodářských, rekreačních i preventivních opatření v lesích je také podstatným tématem zmíněným v Programu rozvoje venkova po roce 2020. „Jde o tak zvané ekosystémové služby. Zajímavé bude vyčíslit jejich hodnotu. Veřejnost je často považuje za samozřejmé,“ zmínil Szórád. Státní lesnické podniky v celé Evropě ročně investují stamiliony EUR na podporu tak zvaných mimoprodukčních funkcí lesů, a to bez nároků na jakékoliv kompenzace od státu či Unie. Také proto EUSTAFOR uspořádal na toto téma seminář.

Představitelé evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova i životní prostředí a dále poslanci Evropského parlamentu diskutovali se zástupci EUSTAFORu o tvorbě nadnárodních legislativ ještě dřív, než se tato pravidla stanou národní normou. „Jak služby ocenit a zahrnout do bilance ekonomických výsledků podniků? Inspirovat se můžeme například u Britů,“ dodal Daniel Szórád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…