Lesy ČR: Jak reagovat na narušení lesů v Evropě

04.04.2019 21:20

Promyšlenou krajinnou mozaikou různých lesních typů, monitoringem, jasným postupem při kalamitě a rychlým zásahem.

Lesy ČR: Jak reagovat na narušení lesů v Evropě
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Lesníci, akademici, vědci i zástupci zpracovatelského průmyslu diskutovali 4. dubna v Praze na mezinárodní konferenci pořádané Evropským lesnickým institutem na téma: Jak reagovat na narušení lesů v Evropě. Zúčastnil se i ministr zemědělství Miroslav Toman a generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Změna klimatu, sucho a nedostatek srážek vzbudily vážnou diskusi zástupců celého lesnicko-dřevařského sektoru v Evropě, kde lesníci napříč jednotlivými státy v několika posledních letech zachraňují lesy poškozené kůrovcem a jinými škůdci nebo větrem. Výrazně také přibylo požárů. „S kalamitami se musíme naučit žít, být na ně ale připravení a včas i rychle reagovat. Příroda se ovládnout nedá. Řešení vždy musí vycházet z objektivních a vědecky podložených faktů,“ zaznívalo opakovaně. Diskuse moderované bývalým švédským premiérem Göranem Perssonem se zúčastnilo 150 vystupujících z tuzemska i zahraničí. 

Současná evropská přírodní kalamita má vzhledem k vysoké hustotě obyvatel i negativní sociální dopady, jako je snížená dostupnost vody, menší rekreační využití lesů i zaměstnanost ve venkovských oblastech. Celoevropským tématem je nedostatek kvalifikovaného personálu s tím, že je třeba podporovat lesnické školství a celoživotní lesnické vzdělávání.

Po několikaletém přetlaku smrkového dříví na trhu je dále v příštích desetiletích počítat s jeho menší dostupností. Využívá se zejména ve stavebnictví. Dřevozpracující průmysl se musí připravit na změnu technologií i výroby. „Diskuse potvrzuje, že boj s kalamitami, důsledky klimatické změny a zvyšování druhové rozmanitosti lesů je společné evropské a celosvětové téma.

Podstatný je účinný monitoring výskytu škodlivých faktorů a rychlá reakce,“ uvedl generální ředitel státního podniku lesy ČR Josef Vojáček. Jak tedy reagovat na narušení evropských lesů? Řešením je podle všeho promyšlená krajinná mozaika různých lesních typů. Důležitá je i mezinárodní spolupráce v monitoringu škodlivých vlivů, výměna expertů a jejich zkušeností i příprava kalamitních postupů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…