Lesy ČR: Lesníci na Křivoklátsku mění druhovou skladbu jehličnatých lesů

12.06.2016 15:34

Na Křivoklátsku pokračují lesníci ze státního podniku Lesy ČR v obnově a postupné přeměně jehličnatých lesů v lesy smíšené. Zvyšují tak jejich odolnost a stabilitu.

Lesy ČR: Lesníci na Křivoklátsku mění druhovou skladbu jehličnatých lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

První projekt za 838 tisíc korun bez DPH zaměřený na změnu druhové skladby lesů se realizoval na bezmála šesti hektarech křivoklátských lesů v letech 2011 až 2012. Druhý navazující projekt dokončili tamější lesníci loni v říjnu. Za více než dva miliony korun bez daně se podařilo na osmi hektarech lesa v katastru obcí Branov, Karlova Ves a Skryje nad Berounkou převážně v první zóně Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko podsadit jehličnaté stromy bukem lesním, lípou malolistou, jeřábem břekem a jedlí bělokorou.

„Vybrané porosty jsme nejdříve prosvětlili. Nově vysazené stromky chrání proti zvěři dřevěné oplocenky a pravidelně ožínáme lesní plevel včetně ostružiníku,“ říká Zdeněk Ingr, specialista ochrany přírody z podniku Lesy ČR. Podle něj už nyní přispívají oba projekty k přirozené skladbě smíšeného lesa na Křivoklátsku. Lokalita patří do tak zvané ptačí oblasti Křivoklátsko v soustavě NATURA 2000 a Lesnického parku Křivoklátsko.

Na změnu druhové skladby porostů se zaměřili v letech 2012 až 2014 také státní lesníci v sousedním Nižboru. Na 13,93 hektarech lesa vysázeli listnaté dřeviny a jedle – projekt za 3,2 miliony korun bez daně. Všechny tři záměry spolufinancovala Evropská unie, Státní fond životního prostředí a státní podnik Lesy ČR.

Projekt nazvaný „Změna druhové skladby jehličnatých monokultur na Lesní správě Křivoklát - II. etapa“ za 2 049 438 Kč bez DPH byl financován prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí (prioritní osa 6, oblast podpory 6.3. Obnova krajinných struktur), a to podílem Evropského fondu pro regionální rozvoj (1 742 022,30 Kč), Státního fondu životního prostředí ČR (102 471,90 Kč) a státního podniku Lesy ČR (204 943,80 Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…