Lesy ČR: Luhy na Břeclavsku lesníci záměrně zaplavují vodou

24.03.2021 21:20

Lužní lesy v Kančí oboře na Břeclavsku od středy 24. března záměrně zaplavuje voda ze Staré Dyje. To vysychajícím luhům svědčí. Lesy ČR proto dělají podobná opatření v oblasti i několikrát ročně v rámci programu Vracíme vodu lesu.

Lesy ČR: Luhy na Břeclavsku lesníci záměrně zaplavují vodou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Stavítka zvedneme na týden, takže bychom měli zadržet asi 750 tisíc m3 vody. Zvýšíme tak hladinu v tamějších kanálech, tůních, potůčcích, slepých ramenech i jezírcích, které postupně vysychají, ale i v podzemí,“ říká ředitel Lesního závodu Lesů ČR ze Židlochovic Miroslav Svoboda s tím, že voda podmiňuje existenci lužních lesů včetně rostlin a živočichů.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

„Zadržení jarní vody prospěje luhům mezi Břeclaví a Lednicí po zbytek roku,“ dodává Svoboda. Dříve lesy přirozeně zaplavovaly jarní povodně, což už po stavbě protipovodňové hráze není možné. Oblast tedy lesníci zaplavují záměrně, aby luhy zachovali.  

Lesy ČR také opakovaně zaplavují krajinu na soutoku Dyje a Moravy, zejména v posledních extrémně suchých letech. Díky četným loňským i zimním srážkám to ale zřejmě letos nebude třeba.

O vodohospodářských projektech Lesů ČR se dočtete na www.vracimevodulesu.cz a o soutoku Moravy a Dyje na diskusním portálu www.soutokvsem.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…