Lesy ČR: Obnovená vodní nádrž v jihočeských lesích zadržuje vodu v krajině

03.11.2022 17:05 | Tisková zpráva

Vodní nádrž v lesích u Jaroměře, části obce Maloty na Krumlovsku v Jihočeském kraji, obnovily za 6,3 miliony korun Lesy České republiky v rámci podnikového programu Vracíme vodu lesu.

Lesy ČR: Obnovená vodní nádrž v jihočeských lesích zadržuje vodu v krajině
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Na místě někdejší zaniklé stavby, která už léta nesloužila svému účelu, vybudovali vodohospodáři z Lesů ČR na 1,83 hektarech novou nádrž. Její funkce je krajinotvorná a mikroklimatická, takže má v bezprostředním okolí příznivý vliv na regulaci teploty a vlhkosti vzduchu. Vodní dílo zadrží až 35 tisíc m3 vody, převede povodeň a tvoří biotop vodním a na vodu vázaným rostlinám i živočichům, jako jsou různé druhy brouků, vážek, motýlů a obojživelníků, například čolek, skokan, ropucha a další.

lesy

„Ze dna bylo nutné odtěžit asi osm tisíc metrů krychlových sedimentu dále využitého ke kompostování. Na horním konci zátopy vzniklo litorální pásmo. Instalovali jsme spodní výpust i bezpečnostní přeliv, doplnili a opravili jsme torzo původní zemní hráze,“ řekl Martin Poláček, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR v jižních Čechách pro vodní hospodářství a investice. Stavbu spolufinancovala Evropská unie z Operačního programu Životní prostředí.

Nádrž se může stát i cílem podzimního výletu, najdete ji ZDE.

Více se o všech vodohospodářských projektech Lesů ČR dočtete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …